Зленко 2,5 години навчав Чорномирдіна дипломатії

П'ятниця, 10 січня 2003, 13:54
Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко вважає, що немає підстав для видворення з України посла Російської Федерації Віктора Чорномирдіна.

"Немає підстав, в тому числі пов'язаних з видворенням, висилкою", - сказав Зленко в п'ятницю у Києві в інтерв'ю журналістам.

З його слів, він провів зустріч з Чорномирдіним, в ході якої обговорювалася ситуація, що склалася у зв'язку із запитом депутатів Верховної Ради на ім'я прем'єр-міністра України про доцільність подальшого перебування Чорномирдіна на дипломатичній роботі в Україні.

"У мене була зустріч з Чорномирдіним – це майже 2,5 години. Ми обговорювали цю ситуацію. Звичайно, є емоції, все зрозуміло, кожний захищає інтереси своєї країни, свої інтереси. І, звичайно, на такому емоційному плані робляться політичні висновки. Я думаю, що підстав, щоб здійснювати якісь крайні заходи - їх немає. Ми в дипломатії стикаємося часом і не з такою полемікою - потрібні міцні нерви, щоб уміло це аналізувати і робити відповідні висновки", - розповів Зленко журналістам.

Як повідомлялося, представники парламентської фракції "Наша Україна" Олександр Гудима та В'ячеслав Кириленко внесли депутатський запит прем'єр-міністру країни про реагування на несумісні зі статусом дипломата дій посла Російської Федерації Віктора Чорномирдіна.

Підставою для депутатського запиту став виступ Чорномирдіна на засіданні "круглого столу" в Києві 19 грудня 2002 року. Автори запиту стверджують, що російський дипломат "в образливій формі намагався давати вказівки українському Міністерству іноземних справ відносно того, якими повинні бути відносини України з США і європейськими країнами, і, по суті, закликав до згортання цих відносин".

Депутати вважають, що дії Чорномирдіна "несумісні зі статусом дипломата, а також завдають шкоди відносинам між двома сусідніми країнами і їх народами".

Чорномирдін був призначений послом РФ в Україні в травні 2001 року. Він також є спеціальним представником президента РФ з торгово-економічних зв'язків між двома країнами.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування