Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комсомольці вигороджують арештованих СБУ "терористів"

П'ятниця, 10 січня 2003, 18:30
Ленінський комуністичний союз молоді України (ЛКСМУ) заперечує обвинувачення у тероризмі, висунуті Службою безпеки країни арештованим членам організації.

Про це говориться в заяві Бюро ЦК ЛКСМУ, яка була розповсюджена в п'ятницю.

Серед 11 осіб, яких СБУ обвинувачує у тероризмі, шестеро є членами ЛКСМУ, повідомив в інтерв'ю агентству перший секретар ЦК, народний депутат Андрій Поліїт (фракція Компартії).

Він також повідомив, що серед обвинувачуваних кілька громадян інших країн, зокрема, Росії.

"ЛКСМУ, керуючись ідеологією марксизму-ленінізму, у принципі заперечує тероризм, як спосіб політичної боротьби", - говориться у заяві організації.

Бюро ЦК ЛКСМУ заявляє, що "вже на початковому етапі справи, необ'єктивність, політична заангажованість слідчих органів, що її розслідують, є безперечним фактом. Застосовувані слідством методи дізнання мають відверто беззаконний, протиправний характер".

"За інформацією батьків арештованих комсомольців, більшість з них піддаються катуванням, побиттям, і з моменту затримки фактично позбавлені повноцінної діючої адвокатської допомоги. За твердженням слідства, під час допиту один з арештованих Олег Алексєєв вибив собі око, нібито "намагаючись покінчити із собою", - йдеться у заяві.

ЛКСМУ нагадує, що серед затриманих - перший секретар Одеського міському ЛКСМУ Андрій Яковенко, однак "в обвинувальному вироку, за підписом заступника начальника слідчого управління СБУ, полковника юстиції Стецюка відсутні будь-які істотні факти, що підтверджують викладену в ньому "терористичну" версію слідства".

"Кількаразові багатогодинні обшуки на квартирі у Яковенка, на квартирах у його батьків і родичів, так і не дали СБУ жодних доказів причетності у діях, в яких його звинувачують – у створенні "терористичної організації", - сказано в заяві.

У цьому зв'язку Бюро ЦК ЛКСМУ вимагає негайного звільнення з-під варти всіх затриманих членів ЛКСМУ, змінивши визначений їм запобіжний захід на підписку про невиїзд; Генпрокуратурі провести незалежне розслідування дій СБУ проти арештованих членів ЛКСМУ.

У заяві також висунуто вимогу про проведення дізнання в цій справі тільки у присутності незалежних адвокатів і забезпечити публічний громадський контроль над розслідуванням.

Раніше прес-група СБУ поширила заяву, у якій говориться про те, що 11 членам терористичного угруповання, затриманим у грудні під час спільної операції СБУ і МВС України пред'явлено обвинувачення за статтями 258 (терористичний акт), 348 (замах на життя працівника правоохоронного органа), 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами і вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

10 з затриманих раніше обвинувачуваних арештовані за рішенням суду, одну людину випустили на підписку про невиїзд.

СБУ не назвала прізвищ, політичної приналежності і громадянства обвинувачуваних.

Під час слідства встановлено, що учасники групи здійснювали розбійні напади на території України і Росії на ювелірні магазини, пункти обміну валюти, ломбарди. Награбоване використовувалося ними на придбання зброї і виготовлення вибухових пристроїв.

Також затримані обвинувачуються в організації вибуху біля адміністративного будинку СБУ в Києві в жовтні 2002 року.

Операція з затримання підозрюваних була проведена 15 грудня одночасно в Одесі і Миколаєві спільними діями МВС і СБУ. У Миколаєві під час затримки членів групи був поранений співробітник спецпідрозділу СБУ "Альфа".

Під час обшуку однієї з квартир, у якій ховалися учасники цієї групи, були вилучені саморобні вибухові пристрої і компоненти для їхнього виготовлення, гранати, вогнепальну зброю і значну кількість патронів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування