ГАВЕЛА НЕПРАВИЛЬНО ПЕРЕКЛАЛИ - УКРАЇНА НАВРЯД ЧИ ЗАХОЧЕ БУТИ В ЄС

Понеділок, 13 січня 2003, 13:14
Президент Чехії Вацлав Гавел не заявляв про те, що Україні немає місця в Європейському Союзі, повідомив у понеділок в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна керівник прес-служби українського МЗС Сергій Бороденков.

За його словами, непорозуміння виникло внаслідок невірного перекладу рядом ЗМІ інтерв'ю Гавела чеській щотижневій газеті "Respekt", опублікованого в понеділок. У дослівному перекладі інтерв'ю говориться: "Не хочу створювати враження, що привласнюю право вирішувати кому куди вступати. Це повинно залежати насамперед від рішення самої держави. Можливо Білорусь й Україна могли б вступити до Європейського Союзу, але можливо, за власним рішенням вони не вступлять" (переклад УП).

У той же час, відзначив глава прес-служби МЗС, у пресі вислів Гавела процитували трохи інакше: "Гавел відзначив, що не вважає своїм правом вирішувати, яка держава і куди повинна вступати, тому що це повинно залежати, за його словами, у першу чергу від рішень самих країн.

Чеський президент додав, що Білорусія й Україна, наприклад, могли б згодом стати членами ЄС, але, напевно, ніколи ними не стануть, й обвинувачувати у цьому обидві країни зможуть лише себе".

Кореспондент УП у Празі підтвердив слова Бороденкова. В оригіналі ж Гавел сказав наступне: "Ne rad bych vybuyoval dojem, ze si prisvojuji pravo royhodovat o tom, ktera zeme ma kam vstoupit. Vzdy by melo zalezet predevsim na rzhodnuti dotycne zeme. Treba Belorusko ci Ukrajina by mohly byti jednou clenz Evropske unie, ale mozna vlastnim rozhodnutim nikdy nebudou".

Інтерфакс-Україна, Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування