Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Віктор Володимирович відповідає Миколі Володимировичу

Понеділок, 13 січня 2003, 18:38
Після третього депутатського запиту Віктор Медведчук все ж поділився з громадськістю штатним розкладом адміністрації президента. В якості новорічного подарунку, 2 січня глава АП надіслав Миколі Томенку 13-сторінковий документ, який розкриває таємниці двору на Банковій.

Отже, в адміністрації президента працює… 619 осіб! Як каже Томенко, за експертними оцінками цей показник майже вдвічі більше штату колишнього Центрального комітету Комуністичної партії України станом на 1980 рік (варто також зазначити, що зараз в АП є 91 вакансія).

Отже, на вершині піраміди АП перебуває глава адміністрації, він має двох перших заступників та одного звичайного. Крім названих, також статус заступника глави АП мають керівники деяких головних управлінь – внутрішньої та зовнішньої політики, наприклад. Також до верхівки АП належить перший помічник президента.

У Медведчука є своя служба, в якій працевлаштовані 20 осіб. Плюс керівник секретаріату адміністрації президента та його один заступник. Тобто загалом 22 чиновники забезпечують діяльність глави АП.

Завжди було цікавим питання радників Кучми. Тепер відомо, що круті посвідчення мають 7 осіб. Плюс восьмий радник, яким за статусом є директор Національного інституту стратегічних досліджень (зараз Анатолій Гальчинський).

Ще у Кучми є 4 помічника та 8 референтів. Далі. "Наукових консультантів" президента – троє, один "головний консультант", троє "старших консультантів" та троє просто "консультантів".

Президент має п'ять постійних представників – в уряді, Верховній Раді, Конституційному суді та… на Чорнобильській АЕС. Ще є Уповноважений президента з питань контролю за діяльністю СБУ.

Кучмина пропаганда

Головне управління адміністрації президента з інформаційної політики. Загалом 38 осіб, тобто три футбольних команди плюс ще лава запасних. Це управління не найбільше, але дещо укомплектованіше, ніж, наприклад, із питань зовнішньої політики, де працює 23 свідомих громадянина. Чи економічної політики, яке складається з 26 людей.

В ГУІП є три внутрішніх управління. Перше – з виготовлення звітів для Северінсен (називається "Управління моніторингу та аналізу медіа-простору"). Цією невдячною справою займаються 9 осіб.

Друге внутрішнє управління ГУІП – "з питань взаємодії зі ЗМІ та органами державної влади". 14 душ.

Є також Управління прес-служби, яке акредитовує журналістів на заходи, знімає Кучму на фотоапарат та відеокамеру, та пише прес-релізи. Очолює прес-службу речник президента, тобто Олена Громницька. Крім неї, тут ще мають працювати 13 осіб.

Державний протокол

Цікаве також Управління державного протоколу та церемоніалу президента України. Цікаве тим, що над "забезпеченням заходів за участю дружини президента України" працює відділ з 4 осіб. Стільки ж, наприклад, готує доповіді для Кучми.

Ініціатори Почепцова

Управління стратегічних ініціатив Георгія Почепцова має статус не "головного", а "звичайного". Тому і штат у нього не дуже великий. 15 осіб.

Що за кадром?

Томенко відповідь Медведчука вважає неповною. По-перше, в структурі немає різноманітних Рад при президентові, які також мають свій штат. Невідомий кількісний склад Державного управління справами, яке також по
суті є структурою АП (керівника Держуправління призначає президент України за поданням глави адміністрації). Немає інформації про систему підпорядкування управлінь в АП.

До речі, на сайті www.president.gov.ua основними завданнями адміністрації визначені "організаційне, правове, консультативне, інформаційне, експертно-аналітичне та інше забезпечення діяльності президента України".

Там само вказано, що схему розподілу обов'язків між главою адміністрації президента України, його першими заступниками, першим помічником президента і заступниками глави адміністрації затверджує сам глава адміністрації президента, тобто Медведчук.

Указ про реорганізацію адміністрації було підписано 20 серпня і Медведчук мав у місячний строк "внести пропозиції щодо граничної чисельності працівників адміністрації президента України; забезпечити проведення аналізу ефективності роботи консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб при президентові України та з урахуванням цього аналізу внести відповідні пропозиції".

Місяць вже давно минув, а як саме вирішив проблему Медведчук, досі невідомо.

Втім Томенко назвав нову ціль, яку він збирається атакувати. І штат у 619 осіб, і функції управлінь АП, і діяльність глави адміністрації вказують, що цей орган виконує невластиві йому функції, говорить депутат.

"Адміністрація президента, за Конституцією, може бути тільки дорадчим органом. Бо в Конституції про АП нічого не сказано. Там лише зазначено, що президент створює у для здійснення своїх повноважень консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи і служби".

За словами депутата, до Конституційного суду передано подання про неконституційність низки указів за останні роки, якими президент уповноважив АП давати вказівки міністрам, органам виконавчої влади, здійснювати контроль за ними.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування