Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В УКРАЇНИ НЕМАЄ ПЕРСПЕКТИВ ВСТУПИТИ У НАТО – ПОСОЛ США В АЛЬЯНСІ

Вівторок, 14 січня 2003, 09:37
Росія, Україна, держави Центральної Азії та Кавказького регіону не мають "перспектив стати членами альянсу в передбачуваному майбутньому", – заявив постійний представник США у НАТО Ніколас Бернз.

Під час зустрічі з американськими експертами в Університеті Джонса Хопкінза у Вашингтоні посол Ніколас Бернз наголосив на тому, що країни на схід від НАТО є критично важливими для європейської безпеки й стабільності. Йдеться насамперед про держави Центральної Азії та Кавказького регіону, а також про Росію та Україну.

Як нагадав Бернз, Росія не висловила бажання вступати до НАТО, проте завдяки дуже добрим стосункам президентів Володимира Путіна та Джорджа Буша розгорнула сферу співпраці з альянсом до безпрецедентних досі масштабів.

Такі ж плани були й для України, зазначає Ніколас Бернз. Однак тут НАТО опинилося перед проблемою щодо подальшого поглиблення стосунків із Києвом: "Ми мали такі ж високі наміри щодо піднесення до аналогічного рівня взаємин із українцями. Однак у відношенні до України ми опинилися перед труднощами у 2002 році".

"Ми вважаємо, що президент Кучма ухвалив рішення про продаж радарних систем Кольчуга Іракові, що по суті загальмувало стосунки України й НАТО. Адже ми не бачили можливості піднести взаємини НАТО з Україною до нового рівня, надати їм нового статусу – тоді, коли Україна безвідповідально ставилася до власної політики експорту зброї до країни, яка є головним порушником стабільності на Близькому Сході", заявляє Ніколас Бернз.

За словами Бернза, існує ще надія, що в недалекому майбутньому пощастить попрацювати з Україною, щоб довести її до відповідних рамок співпраці з НАТО з метою збереження стабільності в Європі.

Представник США у НАТО зазначив також, що НАТО продовжує тісно співпрацювати з Києвом – проте не на найвищому рівні, а на рівні міністрів. Подібними є й взаємини Вашингтона з Києвом. І це сталося у результаті дій президента України, який своєю поведінкою підірвав довіру й самоізолювався. Адже, як днями зазначив Карлос Паскуаль, посол США в Україні, для Сполучених Штатів є нині бажаним, щоб українсько-американські взаємини розгорталися на рівні міністрів, але не на рівні глав держав.

За словами Ніколаса Бернза, у 2003 році НАТО працюватиме у трьох напрямках перетворень оборонного альянсу з метою збереження стабільності: по-перше, зміцнення існуючого потенціалу, по-друге – повне приєднання країн – кандидатів, запрошених на празькому саміті, й по-третє – поглиблення взаємин із країнами на схід від нового НАТО.

Радіо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
Усі новини...