Щоб помиритися з США, Київ має стати серйознішим

Вівторок, 14 січня 2003, 18:56
Директор Євразійської програми Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашінгтоні Селест Воллендер заявляє про істотні проблеми між Києвом і Вашінгтоном.

Її коментар з'явився після того, як речник МЗС Сергій Бороденков заявив, що Київ прагне подолати кризу довіри, яка виникла у стосунках зі Сполученими Штатами, і надалі розглядає Вашингтон як партнера. Сергій Бороденков, своєю чергою, коментував заяву посла США в Україні Карлоса Паскуаля, який сказав про існування цієї кризи довіри.

Доктор Воллендер зазначила: "Це не просто якісь непорозуміння, які легко з'являються і так само легко зникають - посол Паскуаль окреслив серйозні проблеми у своїй промові".

Водночас вона додала, що їх можливо подолати, але для того, аби це зробити, знадобиться багато політичної волі, зосередженості і зусиль.

"Як на мене, це позитивна ознака, що український речник сказав, що Україна прагне поступу і позитивніших стосунків з США, але умовою цього має стати серйозне ставлення до проблем, які матеріалізувались за останні кілька місяців", - сказала директор Євразійської програми Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Доктор Селест Воллендер додала, що не достатньо лише задекларувати своє бажання рухатись на Захід, треба конкретно щось робити для цього, і Україна має брати приклад з тих центрально- та східно-європейських держав, які вже приєднались до НАТО.

У своїй промові посол Паскуаль назвав справу з Кольчугою такою, що найбільше зашкодила стосункам між Україною і США. Він сказав, що Америка так і не змогла встановити чи були радарні системи продані Іракові, а це залишає критичні питання щодо потенційної безпеки літаків США та Великобританії над територією Іраку, які стануть особливо актуальними якщо або коли американські війська вирішать розпочати кампанію проти Іраку.

Серед інших проблем посол Паскуаль також згадав великий вплив Росії на Україну, який, за його словами, ускладнює задекларовані Києвом західні орієнтації.

В свою чергу експерт з Центра стратегічних досліджень Селест Воллендер каже, що доступ російських компаній до приватизації в Україні є великою проблемою, і у Вашингтоні побоюються, що такий доступ компаній до економіки з часом надасть їм і невідповідно великий політичний вплив на Україну.

Як раніше повідомлялося, Карлос Паскуаль, промовляючи у Вашінгтоні, сказав, що Америка і далі розглядає Україну як потенційного кандидата на вступ до євро-атлантичної спільноти, але на разі не вважає її надійним партнером.

Українська служба Бі-Бі-Сі

Читайте також:

Україна впевнилася, що США хочуть з нею "дружити"

У Паскуаля є 5 рецептів поліпшення українсько-американських взаємин

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...