Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українських журналістів підтримують в Британії

Четвер, 16 січня 2003, 10:14
Спілка британських журналістів NUJ створила робочу групу з питань України, яка має на меті допомогти українським журналістам у їхній боротьбі за свободу преси.

Після того, як делегація Національної спілки журналістів Британії відвідала парламентські слухання в Україні з питань цензури і свободи слова 4 грудня, у Лондоні відбулися слухання робочої групи, яка роглянула низку планованих акцій, щоб розпочати міжнародну кампанію з розслідування, зокрема, обставин смерті Георгія Ґонґадзе та Михайла Коломійця.

Редактор профспілкового журналу "Журналіст" Тім Гобсхіл розповів, які практичні кроки пропонуються профспілкою: "Журналісти у Британії вже впродовж тривалого часу занепокоєні тим, що сталося з Георгієм Ґонґадзе, наслідками того випадку і тими труднощами, які переживають наші колеги в Україні. Відтак, ми вирішили організувати невелику робочу групу, яка плануватиме допомогу тим людям, що вимагають розслідування вбивств жуналістів в Україні, а також допомогу самим журналістам, які борються проти цензури. "

На думку Тіма Гобсхіла, британська проспілка, яка нараховує близько ста років, може поділитися своїм досвідом, "аби допомогти українським колегам в організації їхньої профспілки".

"Ми плануємо запросити представників української профспілки і, можливо, відвідати їх у Києві. Ми можемо допомогти провести навчання щодо того, як боротися з цензурою, як захищати свою професію і, у випадку України, як захистити життя журналістів."

Відповідаючи на запитання BBC про поради для захисту життя журналістів та боротьби з цензурою, Тім Гобсхіл зауважив, що "слід зробити політично неприйнятною ту ситуацію, яка склалася". "Ми впевнені, що народ України хоче знати правду про те, що відбувається в країні, і журналісти прагнуть розповісти правду про те, що відбувається у їхній країні. Деякі хоробрі журналісти намагаються це робити. У демократичних країнах ми маємо набагато більше років досвіду, і журналістів не вбивають. Їх не знаходять з відрубаною головою чи повішеними на дереві. І це частина політичного розвитку. Якщо журналістам вдасться посилити свою позицію, то цензура відступить, і журналісти, які розповідають правду, матимуть менше проблем."

Британський журналіст також підкреслив, що "журналісти повинні мати можливість розповідати про всі точки зору без загрози їхній роботі чи їхньому життю". "Журналісти воліють мати таку можливість, і їм слід допомогти зайняти міцні позиції, аби вони мали можливість робити це без страху. "

ВВС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування