Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Буш та Кваснєвський говорили про долю Кучми

Четвер, 16 січня 2003, 10:28
Президент Польщі Александр Кваснєвський у вівторок провів у Білому домі переговори з президентом Сполучених Штатів Америки Джорджем Бушем. Крім двосторонніх американсько-польських питань, процесів розширення НАТО, міжнародної боротьби із тероризмом, північно-корейської та, головне, іракської криз лідери Польщі та Сполучених Штатів обговорили й справу України.

"Сьогодні я не маю кращого від Польщі друга в Європі", – заявив президент Сполучених Штатів Джордж Буш під час зустрічі в Вашинґтоні з польським лідером Александром Кваснєвським. Це вже вдруге за півроку, що президента Кваснєвського запрошено на офіційні переговори до Білого дому.

Як зазначають спостерігачі, президент Польщі є також тим єдиним лідером із країн – членів Північноатлантичного союзу, який досі і постійно зустрічається з президентом України Леонідом Кучмою.

І Вашинґтон, і Варшава надають великої ваги нормальному, демократичному розвиткові Україні й її інтеграції у євроатлантичні структури, й це попри те, що адміністрація США цілком втратила довіру до президента України Леоніда Кучми через його особисту згоду на незаконні постачання зброї до Іраку, повідомляє Радіо Свобода.

"Україна була предметом переговорів пана Кваснєвського з президентом Бушем. Як відомо, пан Кваснєвський постійно наголошує на важливості України на європейському континенті й закликає до формування політики активнішої співдії з Україною", – сказав для Радіо Свобода Алекс Міхальский, речник польського дипломатичного представництва у Вашинґтоні.

За словами Міхальського, президент Кваснєвський під час зустрічі з президентом Бушем вказав також на те, що не слід полишати України й необхідно працювати з нею також згідно з Ризькою ініціативою. Метою цієї ініціативи, яку оголошено минулого року, є продовжити політику співдії з державами, які опинилися поза рамками переговорів щодо вступу в близькому майбутньому до НАТО чи ЄС.

Офіційний Вашинґтон покладає багато надії на політику Польщі щодо України, й зокрема в контексті тристоронніх польсько-американсько-українських стосунків, повідомляє радіо.

Днями, виступаючи у Вашинґтоні, Карлос Паскуаль, посол США в Україні, власне наголосив на важливості Польщі й президента Кваснєвського в цьому процесі: "Вони мають спроможність говорити відкрито з українцями і вказати на власний досвід і пройдений шлях, щоб посприяти Україні інтегруватися у євроатлантичні структури. Хоча позиція американців і поляків не відрізняється, проте польська більше сприймається українською стороною", – зазначив американський дипломат.

Він додав, що практично всі інші західні сусіди України можуть послужити прикладом для української влади, як чинити на шляху формування демократичного суспільства, ринкової економіки та інтеграції в євроатлантичні структури.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...