Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українська влада неспроможна докопатися до правди у справі Гонгадзе - Human Right's Watch

Четвер, 16 січня 2003, 10:40
Американська правозахисна організація Human Right's Watch стурбована становищем зі свободою слова в Україні.

У звіті Human Right's Watch за 2002 рік, оприлюдненому 15 січня, зазначено, що минулого року в Україні переслідувань зазнавали опозиційні видання і політики, а журналісти знову були жертвами насилля. Так, зокрема, міліція побила і затримала Олега Заваду за те, що він фотографував жовтневі акції опозиції. Нерозкритими залишаються вбивства журналістів Гонгадзе у 2000 році і Олега Бреуса та Ігоря Александрова у 2001-му.

Акцентуючи увагу на справі Гонгадзе, Human Right's Watch наголошує, що українська влада не раз намагалася приховати свою власну неспроможність докопатися до правди.

Так, у жовтні заступник Генерального прокурора України заявив, що нібито Рада Європи відмовилася створювати міжнародну слідчу комісію у цій справі, хоча насправді таку комісію створено. А в квітні Прокуратура відмовилася співпрацювати з судовими експертами Федерального бюро розслідувань США, які спеціально приїжджали до Києва допомагати слідству.

За словами представника Human Right's Watch Елізабет Андерсон, виживання практично всіх головних власників мас-медіа залежить від їхніх зв'язків із владою, і тому в Україні поширена цензура.

Незважаючи на певний поступ, становище з правами людини в Україні й далі залишається неоднозначним, йдеться у звіті Human Right's Watch. До традиційного переліку українських проблем, таких, як утиски свободи слова, за кордоном говорять і про дискримінацію жінок та навіть расизм в Україні.

Останні парламентські вибори в Україні були більш прозорими, зазначено у звіті. Але попри деякі позитивні моменти було і чимало порушень. Так, зокрема, кандидати від влади під час кампанії зловживали державними ресурсами. Або ще такі дані: 70-ма відсотками виборчих комісій керували політики з пропрезидентських партій.

Расизм, контрабанда людьми, дискримінація жінок, мігрантів, біженців і ВІЛ-інфікованих осіб - це також сумні реалії, які побачили закордонні спостерігачі в Україні. Так, депортовані кримські татари здобули українське громадянство, але й досі їм важко знайти роботу і житло та домогтися офіційного визнання рідної мови. А позитивом є те, що після останніх виборів кримські татари краще представлені в органах влади.

Неспокійно сьогодні і в українських родинах, які зсередини роздирає домашнє насилля. 80 відсотків безробітних в Україні - жінки, а ті, хто має працю, отримують лише три чверті від зарплати чоловіків за ту саму роботу.

Радіо Свбода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування