Депутати хочуть притягти Кучму до суду. З прав людини

Четвер, 16 січня 2003, 13:15
Верховна Рада у четвер звернулася до президента України з проханням підписати закон про виконання рішень Європейського суду з прав людини. За відповідну постанову проголосували 264 народних депутата, проти - 2 з 437, які прийняли участь у голосуванні.

Відповідно до постанови, пропонується ще раз направити президентові закон про виконання рішень Європейського суду для підписання й офіційного оприлюднення протягом 10 днів.

У той же час депутати не підтримали пропозицію президента про відхилення цього закону. За пропозицію президента проголосував 61 народний депутат, проти - 70 з 431, які зареєстровані у сесійному залі.

Як повідомлялося, у серпні минулого року президент утретє повернув до парламенту закон про виконання рішень Євросуду з прав людини. Повернутий президентом закон, 4 липня 2002 року рішенням парламенту був спрямований йому на підпис. Обґрунтовуючи необхідність такого рішення, представники комітету з правової політики вказали на те, що президент двічі не підписав прийнятий парламентом закон. Разом з тим, відзначили члени комітету, при повторному розгляді закону 29 листопада 2001 року парламент врахував усі пропозиції глави держави.

Закон прийнятий у липні 2001 року і був повернутий до Верховної Ради у серпні того ж року з пропозиціями для повторного розгляду.

Закон "Про виконання рішень Європейського суду з прав людини" регулює правовідносини, що виникають у зв'язку з необхідністю виконання рішень Європейського суду з прав людини по заявах громадян, неурядових організацій про порушення Україною їхніх прав, передбачених Конвенцією про захист прав і основних свобод людини.

Цей закон також ухвалює, що суди України застосовують рішення Євросуду з прав людини безпосередньо.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...