Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Верховна Рада знає, що є цензура, і знає, як з нею боротися - Томенко

Четвер, 16 січня 2003, 14:38
Підтримана Верховною Радою Постанова про свободу слова констатує наявність в Україні політичної цензури, вважає голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко.

У четвер Верховна Рада України 240 голосами "за" підтримала оновлений проект постанови за наслідками парламентських слухань з питань свободи слова, які відбулися 4 грудня.

"У прийнятій постанові передбачається невідкладний розгляд парламентом серії законодавчих змін, серед яких має бути й визначення поняття "цензура" та відповідальності за застосування цензури. Серед іншого має бути вдосконалено законодавство щодо недопущення використання судових позовів як засобу переслідування ЗМІ, мають бути врегульовані відносини між журналістами та власниками й керівниками ЗМІ", зазначає Томенко.

"Ці зміни мають бути внесені на розгляд Верховної Ради протягом найближчих двох тижнів", додав він.

Постановою також пропонується Генпрокуратурі та Міністерству внутрішніх справ провести перевірку діяльності службових осіб органів державної влади у сфері регулювання діяльності ЗМІ на предмет наявності ознак злочинів, передбачених статтями 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста") та 364 ("Зловживання владою або службовим становищем") Кримінального Кодексу України.

Окрім цього Генпрокуратура та МВС "мають вжити всіх необхідних заходів для встановлення осіб, винних у загибелі Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова, здійснити всебічне розслідування обставин смерті Михайла Коломійця та справ, пов'язаних із застосуванням насильства до журналістів", йдеться у постанові комітету.

Окрім цього, Кабінету Міністрів рекомендується "вжити заходів щодо недопущення позасудового закриття ЗМІ та припинення мовлення телерадіоорганізацій, застосування заходів впливу на засоби масової інформації шляхом перешкоджання їхній діяльності; забезпечити рівність ЗМІ, застосовувати антимонопольні норми діяльності ЗМІ".

Упродовж третьої сесії парламент планує розглянути проект закону України про запровадження в Україні суспільного телебачення і радіомовлення, повідомляє у коментарі Томенко.

Народний депутат також зазначає, що "в Україні склалася загрозлива ситуація у справі забезпечення основних прав та свобод людини й громадянина на отримання повної, неупередженої інформації, необхідної для прийняття усвідомлених рішень". "Не менш загрозлива ситуація склалася у справі забезпечення прав журналістів на вільне, без зовнішнього тиску виконання своїх професійних обов'язків, що зумовлено запровадженням політичної цензури", вважає Томенко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
14:29
Кожний другий український стартап, що переїхав до Польщі, хоче повернутися - польський міністр
14:14
ЄС про кількох євродипломатів на "інавгурації" Путіна: це не підважує підтримку України
14:12
оновленоРосіяни вдарили по території освітньої установи в Харкові, серед постраждалих — діти
14:08
Cтала відома дата слухань у ЄСПЛ за великою справою щодо окупованого Донбасу
14:00
США розглядають заборону нових версій ChatGPT для Китаю - Reuters
13:59
Samsung, LG та Vestel працюють над єдиною системою для керування пристроями зі смартфона
13:53
Російський удар по Одесі 29 квітня: В лікарні помер ще один чоловік
13:50
"Нафтогаз" планує накопичити 13 мільярдів кубометрів газу до опалювального сезону
13:48
фото, відео, доповненоОкупанти вдарили по Запоріжжю: пошкодили критичну інфраструктуру, парк, транспорт
13:42
У четвер в Україні буде сухо, проте вночі прогнозують заморозки
Усі новини...
Реклама: