Україна виконала умови FATF, залишилося зняти санкції

Четвер, 16 січня 2003, 17:43
Перший віце-прем'єр України Микола Азаров заявляє, що Україна виконала попередні умови боротьби з відмиванням брудних грошей, висунуті Міжнародною організацією з протидії відмиванню злочинних доходів (FATF - Financial Action Task Force on Money Laundering), і тепер проблему повинні вирішити переговори, що почнуться найближчим часом.

Про це він заявив у четвер у Києві в інтерв'ю журналістам. Азаров пояснив, що однією з умов скасування санкцій було прийняття Україною ряду законопроектів.

Верховна Рада прийняла у четвер два важливих документи - у цілому закон про внесення змін у Кримінально-процесуальний кодекс і у першому читанні законопроект про внесення змін у закон України про банківську діяльність.

Перший віце-прем'єр висловив надію, що на початку лютого закон про внесення змін у банківську діяльність буде прийнятий остаточно. "Немає сумнівів, що він (закон) буде прийнятий, і у такий спосіб умови, висунуті FATF у якості попередніх, для того, щоб вести переговори з Україною, можна вважати виконаними. Тепер справа за переговорним процесом, що, безумовно, зараз почнеться", - сказав він.

За словами першого віце-прем'єра, у даний час дані закони будуть переведені й українські експерти почнуть роботу з експертами FATF.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи пов'язане звільнення Олексія Бережного з посади держсекретаря Міністерства фінансів - голови Державного департаменту фінансового моніторингу, із санкціями, введеними стосовно України FATF, Азаров сказав: "Бережний багато зробив для становлення Держдепартаменту, але якщо говорити об'єктивно, то FATF застосував санкції, тим самим, давши оцінку діяльності України у цьому напрямку. Тому такий указ був виданий, і його треба розглядати у плані серйозності намірів України боротися з відмиванням "брудних" грошей".

За словами Азарова, на цю посаду буде призначений фахівець, що зуміє організувати і поставити роботу так, як того вимагає ситуація в Україні. Така кандидатура у даний час у стадії підготовки, додав він.

У грудні минулого року FATF прийняв рішення рекомендувати країнам - членам цієї організації застосувати стосовно України санкції у зв'язку з незадовільними діями у боротьбі з відмиванням брудних грошей. Бережний, зокрема вів переговори у Парижі щодо відстрочки введення санкцій для прийняття Україною відповідного законодавства.

Як повідомлялося, у четвер парламент уніс зміни до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів України, що встановлюють відповідальність за відмивання засобів, отриманих злочинним шляхом. Крім того у першому читанні прийнятий законопроект про внесення змін у закон про банки і банківську діяльність, що зобов'язує банки розробляти і впроваджувати програми протидії використанню банківської системи з метою легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Ці закони є однією з умов скасування санкцій FATF стосовно України.

Пленарне засідання FATF, на якому може бути розглянута можливість скасування санкцій, заплановане на 12-14 лютого у Парижі. Крім змін у Кримінальний кодекс FATF вважає за необхідне прийняти поправки до закону "Про банки і банківську діяльність" у частині деталізації обов'язків банків у відношенні ідентифікації клієнтів.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
Усі новини...