До розслідування справи Гонгадзе підключили Тоні Блера

Четвер, 16 січня 2003, 19:13
Група впливових британських журналістів та політиків підписала лист до прем'єр-міністра Тоні Блера з вимогою добиватися належного розслідування справи про вбивство українського журналіста Георгія Ґонґадзе, який загинув у вересні 2000 року.

Журналісти у листі закликають "до якнайбільшої підтримки британським урядом незалежного розслідування, до якого закликала Парламентська асамблея Ради Європи".

"Ми вважаємо, що справа Ґонґадзе має дуже велике значення для свободи ЗМІ та прав людини загалом по всій Європі. Ґонґадзе брутально вбили після того, як він писав статті про корупцію в вищих ешелонах української влади", зазначають автори листа.

Журналісти вважають справу Гонгадзе "унікальною", "оскільки в ній присутні серйозні свідчення, що найвищі посадові особи на той час, включно із президентом Кучмою, домовлялися заподіяти Ґонґадзе шкоду за тиждень до його смерті".

"Через два роки після зникнення Ґонґадзе так і не було проведено належного слідства", нагадують провідні працівники ЗМІ Британії.

"Ми сподіваємося, що ви чітко дасте зрозуміти як президенту України, так і відповідним структурам Європейського союзу та Ради Європи, що Велика Британія вважає завершення цього розслідування справою принципу", зазначено у листі.

Серед тих, хто підписав листа, - ведучий програми "Ньюзнайт" на Бі-Бі-Сі Джеремі Пексмен, редактор служби міжнародної інформації Бі-Бі-Сі Джон Сімпсон, Джеремі Дір, генеральний секретар Національної спілки журналістів (NUJ), депутати парламенту та інші.

Як повідомлялося раніше, спілка британських журналістів NUJ створила робочу групу з питань України, яка має на меті допомогти українським журналістам у їхній боротьбі за свободу преси.

Після того, як делегація Національної спілки журналістів Британії відвідала парламентські слухання в Україні з питань цензури і свободи слова 4 грудня, у Лондоні відбулися слухання робочої групи, яка роглянула низку планованих акцій, щоб розпочати міжнародну кампанію з розслідування, зокрема, обставин смерті Георгія Ґонґадзе та Михайла Коломійця.

Редактор профспілкового журналу "Журналіст" Тім Гобсхіл на запитання, які практичні кроки пропонуються профспілкою, сказав: "Журналісти у Британії вже впродовж тривалого часу занепокоєні тим, що сталося з Георгієм Ґонґадзе, наслідками того випадку і тими труднощами, які переживають наші колеги в Україні.

Відтак, ми вирішили організувати невелику робочу групу, яка плануватиме допомогу тим людям, що вимагають розслідування вбивств жуналістів в Україні, а також допомогу самим журналістам, які борються проти цензури".

Українська служба ВВС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News