Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СПУ хоче через суд заборонити таємний указ президента

П'ятниця, 17 січня 2003, 16:49
Соціалістична партія ініціює звернення депутатів Верховної Ради до Конституційного Суду із проханням скасувати указ президента Кучми від 17 грудня 2002 року, що затверджує положення про Державне управління справами.

Про це говориться у заяві парламентської фракції СПУ, що підписана заступником керівника фракції Іваном Бокієм і опублікована у парламентській газеті "Голос України", повідомляють "Українські новини".

"Соціалістична партія України і її парламентська фракція ініціюють з цього приводу звернення до Конституційного Суду і звертають увагу вищого органа законодавчої влади, парламентських комітетів на необхідність дати правову оцінку цим діям", — сказано у заяві.

За даними СПУ, Кучма 17 грудня підписав Указ, що затверджує положення про Державне управління справами, визначивши його як такий, що не підлягає оприлюдненню.

Указ визначає Держуправління справами як спеціальний державний орган і підпорядковує його президентові. За даними СПУ, відповідно до указу, держуправління справами може створювати підприємства, установи й організації, відчужувати і продавати будинки і приміщення.

Управління справами фінансується з держбюджету, однак при цьому може як підприємство займатися бізнесом.

За даними СПУ, Держуправління справами також уповноважено контролювати надходження грошей до держбюджету і їхнє використання, перебираючи на себе, таким чином, повноваження Рахункової палати.

СПУ також повідомляє, що Держуправлінню справами підпорядкована велика кількість промислових підприємств, а також Державне лікувально-оздоровче управління.

На думку СПУ, таким чином указ порушує статтю 116 Конституції, якою управління держмайном покладено на Кабінет Міністрів.

СПУ також вважає, що президент порушив статтю 106 Конституції, що дає йому право створювати для здійснення своїх повноважень тільки консультативні, дорадчі й інші допоміжні служби, до яких Держуправління справами не можна віднести.

"У такий спосіб ГДУ ставлять над урядом. Президент вийшов за межі своїх повноважень, порушивши статті 1,5,6,8,19,92,106,108,115 Конституції", — стверджується у заяві.

СПУ також виступає за скасування указу президента від 22 жовтня 2002 року "Про посилення контролю за виконанням актів президента України з реалізації державної політики в сфері військово-технічного співробітництва".

СПУ відзначає, що цим указом Кучма передав функції Ради національної безпеки й оборони консультативному органові — адміністрації президента.

СПУ обвинувачує Кучму і голову адміністрації президента Віктора Медведчука у присвоєнні ними функцій, не передбачених Конституцією і законами України.

"За всім цим стоять інтереси кримінальних кланів, у числі яких і паралізація політичного життя в Україні, заміна конституційного ладу і пристосування законопорядку до чужих суспільству цілей", — заявляє СПУ.

Читайте також:
Міністерство "мерседесів" і дач

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: