Кучма назвав умови, на яких готовий підтримати США у війні з Іраком

Неділя, 19 січня 2003, 18:21
Президент України Леонід Кучма знову заявив про необхідність використовувати всі можливості Ради безпеки ООН для розв'язання мирним шляхом ситуації, що склалася навколо Іраку.

"Треба використовувати весь арсенал у рамках РБ ООН, світового співтовариства, і все-таки спробувати знайти мирне розв'язання питань, які стосуються ситуації й в Іраку, і довкола нього", - сказав він в інтерв'ю журналістам у неділю в столиці Кувейту, куди глава української держави прибув з офіційним візитом у рамках турне країнами Перської затоки.

При цьому Кучма відзначив, що в України і керівництва Саудівської Аравії, де президент побував перед візитом до Кувейту, немає розбіжностей у цьому питанні.

Українська історія свідчить про те, що мирний шлях врегулювання "є єдиним", підкреслив глава держави. Він додав, що Україна – на боці світового співтовариства і підтримає рішення РБ ООН по Іраку, однак закликав почекати закінчення роботи в цій країні міжнародних інспекторів.

"Якщо ООН підтвердить те, про що світ сьогодні говорить, - ми будемо на боці світового співтовариства, у тому числі США, однак давайте переконаємося, що це дійсно так", - сказав Кучма.

За його словами, у ході спілкування з керівництвом Саудівської Аравії відчувалося, що візит української делегації є підтримкою арабським країнам щодо проблем близькосхідного врегулювання, а також врегулювання питання навколо Іраку. "Відчували, що наш візит є підтримкою і Саудівської Аравії, і багатьох арабських країн із проблем близькосхідного врегулювання і врегулювання навколо Іраку", - підкреслив президент.

Кучма відзначив, що збитки Кувейту від війни з Іраком оцінюються в $180 млрд. і закликав замислитися над подальшими діями – "або зробити наступний крок, спробувати вирішити це питання мирним шляхом, або починати війну".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування