У Італії почалися слухання у справі продажу зброї Стрешинським

Понеділок, 20 січня 2003, 17:54
У понеділок у суді міста Турин (Італія) почалися відкриті судові слухання по так званій справі "Стрешинський+8". Державні прокурори звинувачують групу громадян України, Росії, Греції, Великобританії і Хорватії у злочинній змові з метою продажу зброї до Югославії в обхід санкцій ООН у 92-94-му роках.

Перший секретар посольства Італії в Україні Агостіно Пінна (Agostino Pinna) підтвердив факт початку судового процесу.

Як повідомлялося, 5 березня 2002 р. колишній громадянин України Дмитро Стрешинський був засуджений італійським судом до 1 року і 11 місяців позбавлення волі (умовно).

Згідно з матеріалами справи, у 92-94 рр. фірмою GTI (Глобал Технолоджіз Інтернешнл), яку очолював Стрешинський, було здійснено близько восьми постачання озброєнь з України і Білорусії до Югославії в обхід санкцій ООН. При цьому державним експортним організаціям України і Білорусії пред'являлися підробні сертифікати кінцевого користувача.

У ході розслідування Стрешинський для пом'якшення власного покарання уклав так звану операцію з правосуддям і свідчив проти високопоставлених українських посадових осіб і своїх колишніх компаньйонів по бізнесу у Москві. Всі вони категорично заперечують пред'явлені на основі свідчення Стрешинського обвинувачення.

У кінці 2002 р. у Бельгії був засуджений до 40 місяців позбавлення волі міжнародний контрабандист зброєю Геза Мезосі, який, за даними слідства, готував підробні сертифікати для компанії GTI.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування