Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа відмовляється працювати з грошима українських банків

Вівторок, 21 січня 2003, 10:18
Українські банкіри заявляють про те, що західні кореспонденти багатьох банків закрили їх кореспондентські рахунки у зв'язку з введенням проти України санкцій FATF.

Представники комерційних банків повідомляють, що закриття коррахунків не позначилося на великих банках, основні проблеми виникли у невеликих і середніх установ. "Були випадки закриття минулої осені і взимку. Це були банки середні або малі", - сказав представник банку "Фінанси і кредит" Андрій Войтенко.

Зі слів голови правління банку "НРБ-Україна" Віталія Мігашка, його західні кореспонденти підвищили тарифи на обслуговування рахунків, але не закривали їх. "Мова йшла не про закриття рахунку, а про підвищення тарифів на обслуговування", - сказав банкір.

Зі слів Мігашка, санкції ускладнять процедуру здійснення операцій із західними кореспондентами через необхідність надавати їм додаткові дані про клієнтів. "Ми готуємося. Намагатимемося провести переговори зі своїми клієнтами, у випадку, якщо протилежна сторона попросить якісь документи… Банк має право знати, з ким він працює", - сказав Мігашко.

Начальник управління моніторингу великих банків генерального департаменту банківського нагляду Національного банку Анатолій Дроб'язко також вважає, що закриття коррахунків зачепить, в основному, невеликі банки і банки з незначним об'ємом операцій із Заходом.

При цьому, на думку Дроб'язка, тарифи на обслуговування рахунків західними банками продовжать рости. "Вони позакривають коррахунки дрібних банків. З іншого боку відбудеться така неприємна річ, як різке подорожчання ціни транзакцій. Транзакція, яка коштувала, звичайно, 35-50 доларів, буде коштувати 200 доларів. Для багатьох банків стане нерентабельним проводити транзакції", - сказав Дроб'язко.

Представник банку з великої "вісімки", який вважав за краще залишитися неназваним, також заявив, що поки не відчуває проблем через закриття коррахунків, однак вважає, що ускладнена процедура операцій істотно зашкодить бізнесу.

"Це тільки початок. Далі буде складніше", - сказав він.

Канада, США, Великобританія і Німеччина ввели проти України санкції, що зобов'язують їх банки ретельно вивчати всі операції з Україною, в пошуках операцій щодо відмивання злочинних прибутків. Країни вжили заходів услід за Міжнародною групою з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом (FATF), яка у грудні ввела санкції проти України за недостатню боротьбу з відмиванням грошей.

Кабінет Міністрів раніше висловив упевненість, що Україні вдасться у лютому переконати FATF відмінити прийняті санкції, прийнявши зміни у законодавстві. Членами FATF є 29 країн світу, серед яких: США, Канада, Великобританія, Німеччина, Бельгія, Франція, Нідерланди, Бразилія, Іспанія, Швейцарія, Швеція, Мексика, Австрія, Данія, Японія та інші.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: