ЛОНДОН УВОДИТЬ ЖОРСТКИЙ КОНТРОЛЬ ЗА УКРАЇНСЬКИМИ ГРІШМИ

Вівторок, 21 січня 2003, 15:00
Великобританія слідом за рекомендаціями FATF уводить жорсткий контроль над фінансовими операціями з Україною.

Британська впливова Joint Money laundering Steering Group - структура, що поєднує представників найбільших фінансових установ країни - у рекомендаціях британським бізнесменам, які мають транзакції з Україною, відзначає, що, "починаючи з 20 грудня 2002 року, FATF рекомендувала своїм членам застосувати контрзаходи щодо України, щоб гарантувати захист фінансових систем держав-членів цієї групи від ризику відмивання брудних грошей".

Казначейство Великобританії цілком підтримує роботу FATF в оцінці законодавства, прийнятого Україною 7 грудня 2002 року, і згідне з висновком цієї організації, що закон залишає небезпеку ризиків відмивання грошей, говориться у рекомендаціях, оприлюднених на сайті цієї організації.

JMLSG відзначає, що "всім британським компаніям, які відносяться і не відносяться до фінансового сектора, варто усвідомлювати те, що, на думку Казначейства Великобританії, існує значний ризик, що будь-яка транзакция з цією країною може мати відношення до відмивання грошей".

Фінансовим установам Великобританії варто вжити додаткових заходів для забезпечення ретельного контролю над транзакціями за участю українських резидентів, говориться в рекомендаціях. Крім тих випадків, коли існує переконливий доказ того, що транзакція є по суті легітимною, установа повинна інформувати Національну службу кримінальної розвідки про всі транзакциї за участю України.

Фінансові установи можуть переглянути, чи відповідають їх процедури відкриття рахунків додатковим ризикам бути залученим у ділові відносини з українськими резидентами, говориться в документі JMLSG.

Деякі фінустанови можуть вважати за необхідне введення додаткових ідентифікаційних процедур. Установи також повинні віддавати собі ясний звіт у можливих ризиках кореспондентських банківських відносин з українськими установами, попереджають експерти JMLSG.

***

Тим часом, МЗС України заявило, що не має офіційної інформації про уведення Великобританією контрзаходів, заявив керівник прес-служби МЗС України Сергій Бороденков.

Посольство Фінляндії в Україні також поки не підтверджує інформацію про те, що ця країна ввела рекомендовані FATF контрзаходу.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ЗАХІДНІ КРАЇНИ ПРОДОВЖУЮТЬ ЗАСТОСОВУВАТИ САНКЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...