Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після празького саміту НАТО, українці перестали довіряти альянсу

Середа, 22 січня 2003, 12:21
Рівень довіри до НАТО зменшився з 39% (у червні 2002 року) до 28% (у листопаді 2002 року). Такі дані соціологічного опитування Центру "Соціальний моніторинг" та Українського інституту соціальних досліджень.

Дані опитування у середу на прес-конференції представив голова правління УІСД Олександр Яременко. За його словами, у червні минулого року НАТО не довіряли 34% опитаних, у листопаді - 44%. За даними дослідження, найбільша частка тих, хто не довіряє Альянсу, серед респондентів віком 50 і старше років (50%), а найменша (33%) - серед молоді віком 18-28 років. Водночас, кожна третя молода людина, за словами Яременка, не визначилась з даного питання.

За даними дослідження, у західних регіонах України переважають респонденти, які довіряють блоку, а найбільшу недовіру НАТО викликає у мешканців Криму (55%), сходу та центру України (відповідно, 48% та 47%).

Падіння довіри до НАТО за півроку Яременко пояснює, зокрема тим, що виникла проблема щодо поїздки президента України Леоніда Кучми на саміт Альянсу, який відбувся в листопаді в Празі. За його словами, незважаючи на невисокий рейтинг президента України Кучми серед населення України, все ж таки імідж держави пов'язують із Кучмою і негативне ставлення до глави держави на міжнародному рівні нерідко сприймається населенням як негативне ставлення до самої України.

На запитання про те, що собою являє НАТО (респондент міг обрати не більше трьох варіантів відповіді), 29% (в червні 2002 року - 26%) опитаних вважають, що це - найпотужніша й найвпливовіша військово-політична структура сучасності; 22% (20%), що це - агресивний військово-політичний блок; 22% (17%), що це - "світовий жандарм, що стоїть на сторожі інтересів найбагатших країн Заходу"; 18% (19%), що це - оборонний союз; 17% (20%) українців вважають, що НАТО - це миротворча організація.

Водночас, за словами Яременка, згідно з результатами дослідження, позитивна думка про приєднання України до НАТО істотно не змінилась: у червні 39% респондентів висловилось за вступ України до НАТО, а в листопаді - 37%. Частка респондентів, які підтримують ідею приєднання до блоку, переважає майже в усіх регіонах, і лише в Криму значно та у Києві не суттєво переважають респонденти, на думку яких, Україні не слід приєднуватись до блоку.

На запитання про те, коли Україна може стати членом НАТО, 40% респондентів не визначились, 16% (яких, за словами Яременка, можна назвати "некваліфікованими оптимістами") сказали, що Україна стане членом НАТО протягом найближчим 5 років, 17% зазначили, що через 6-10 років, 8% - через 11-15 років, 6% опитаних - більше ніж через 20 років. Водночас, 9% респондентів вважають, що Україна ніколи не стане членом НАТО.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування