Депутати дістануть правду про доходи Ахметова, Пінчука і Медведчука

Середа, 22 січня 2003, 13:13
Депутатська група УРП "Собор" заявляє, що буде домагатися "остаточного підтвердження або спростування" інформації поширеної польським тижневиком Wrpost щодо рейтингу найзаможніших людей пострадянського простору і зокрема українців Рината Ахметова, Віктора Пінчука та Віктора Медведчука.

19 листопада парламент 169-ма голосами підтримав депутатський запит члена фракції БЮТ, Анатолія Матвієнка до керівника державної податкової адміністрації України Миколи Азарова. У запиті лідер УРП "Собор" вимагав дати відповідь на питання - які реальні підстави є для висновку польського часопису, і які суми прибутків декларували названі особи протягом 2000-2002 років у своїх податкових деклараціях?

ДПАУ, розглянувши вимогу народних депутатів, повідомила спікеру Литвину та Матвієнку про те, що відомості про доходи вказаних громадян України не можуть бути оприлюднені без їх згоди. Бо опублікування даних про майно й кошти наших олігархів, на думку ДПАУ, порушує Конституцію України, цілу низку законів, зокрема, "Про державну податкову службу України", "Про інформацію" та "Про оплату праці".

Згідно зі статтею 32 Конституції України не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, аргументувала свою відмову ДПАУ.

А згідно зі статтею 8 закону України "Про державну податкову службу України", лише при виявленні фактів, що свідчать про організовану злочинну діяльність, або дії, що створюють умови для такої діяльності, державна податкова адміністрація направляє матеріали з цих питань відповідним спеціальним органам по боротьбі з організованою злочинністю, або передає відповідним правоохоронним органам матеріали за фактами правопорушень.

Проте, закон "Про статус народного депутата України" передбачає звернення від імені Верховної Ради до керівників органів державної влади незалежно від їх підпорядкування з вимогою дати офіційну відповідь з питань, віднесених до їх компетенції, "в цьому випадку чомусь до уваги не береться", цитує Матвієнка прес-служба партії "Собор".

Журнал Wprost у жовтні оприлюднив рейтинг найбагатших людей пострадянського простору. До рейтингу потрапили й українські бізнесмени. Зокрема, президент футбольного клубу "Шахтар" Ринат Ахметов ($1 мільярд 700 мільйонів доларів), народний депутат України Віктор Пінчук ($1 мільярд 300 мільйонів), та Віктор Медведчук – ($800 мільйонів).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування