Українським журналістам білоруси дозволять розслідувати справу Коломійця. Прокурорам - ні

Четвер, 23 січня 2003, 16:56
Українські правоохоронні органи можуть провести розслідування обставин смерті директора інформаційного агентства "Українські новини" Михайла Коломійця на території Білорусії тільки зі згоди білоруської влади.

Про це у четвер повідомив керівник прес-служби білоруської прокуратури Олексій Таранов. З його слів, якщо мова йде про направлення до Білорусі слідчої групи української прокуратури, то це питання повинне бути узгоджене у прокуратурі Білорусії.

"У цей час прокуратура Білорусії не має у своєму розпорядженні інформації про яке-небудь офіційне повідомлення від українських колег", - відзначив Таранов. У той же час, українські журналісти можуть самостійно провести розслідування на території республіки без офіційного повідомлення білоруської прокуратури, проінформував він. "Їх діяльність буде вважатися законною, якщо вони не будуть перешкоджати офіційним слідчим діям", - підкреслив Таранов.

У свою чергу у Міністерстві іноземних справ Білорусії агентству повідомили, що для здійснення професійної діяльності на території Білорусії українські журналісти зобов'язані акредитуватися у МЗС.

Як повідомлялося, кримінальна справа за фактом загибелі Коломійця у Білорусії не порушувалася у зв'язку з очевидністю самогубства. Відповідне рішення білоруська прокуратура прийняла 16 грудня 2002 року.

А тим часом 27 січня цього року група українських незалежних журналістів відбуває в Білорусь для журналістського розслідування обставин загибелі Коломійця. Поїздка є частиною журналістського розслідування обставин та причин загибелі журналіста, яке проводить громадська організація "Ліга економічних журналістів" за фінансової підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Під час поїздки журналісти планують зустрітися зі слідчими міліції, прокуратури та служби безпеки Білорусі, людьми, з якими незадовго до смерті Михайло Коломієць безпосередньо контактував.

Метою розслідування є сприяння організації громадського контролю за розслідуванням обставин та причин смерті керівника інформаційного агентства. Також, систематизація у інформуванні громадськості щодо свободи преси в Україні, дотримання прав людини, зокрема, в професійній діяльності.

"Ліга економічних журналістів" звертається до всіх з проханням сприяти проведенню журналістського розслідування. Також ми будемо вдячні за будь-яку інформацію, яка допоможе в з’ясуванні причин та обставин смерті нашого колеги.

Тіло Коломійця було знайдене 30-го жовтня 2002 року в лісі поблизу села Вязинка Молодечненського району (Мінська область). Раніше прокурор Молодечно Геннадій Вешторт, який веде дану справу заявив, що всі зібрані матеріали, відносно обставин загибелі Коломійця знаходяться у місцевій прокуратурі і до вищих інстанцій не передавалися.

Прокурор Києва Василь Присяжнюк повідомив 15 січня, що слідство у справі про загибель Коломійця не встановило осіб, які могли б бути причетні до його смерті. Він також сказав, що українська слідча група прямує до Білорусії, щоб з'ясувати обставини останніх днів його життя і відповісти на питання, чому він поїхав саме у цю країну і з ким він там контактував.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

17:40
У березні Мінфін залучив до держбюджету 9 мільярдів доларів зовнішнього фінансування
17:30
Росіяни вивозять крадене українське збіжжя до Туреччини, Лівії та Ізраїлю – розслідування
17:29
НАБУ та САП завершили розслідування про заволодіння земель на Київщині: збитки - 1,8 мільярда
17:07
У ХІХ ст. лікар обгорнув книгу шкірою померлої пацієнтки. Нині Гарвард прибрав цю палітурку
17:06
Митниця запустила онлайн-сервіс для декларування експрес-відправлень і сплати мита
17:06
ЗМІ: Польські асоціації підтвердили дивну поведінку польського чиновника на переговорах з Києвом
17:00
"Норнікель" втрачає клієнтів в ЄС: вони відмовляються від продукції з російських металів
16:47
Данілов, Литвиненко та інші перестановки, які готує Зеленський
16:46
"Укрнафта" отримала додатковий видобуток в майже 140 тонн нафти на добу
16:44
Українець, який вперше переміг на престижному ультрамарафоні в Канаді, розповів про дистанцію
Усі новини...