Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Саміт СНД працевлаштує Кучму?

П'ятниця, 24 січня 2003, 14:36
Нове місце роботи президент України може отримати вже за три дні. У понеділок до Києва почнуть з'їжджатися президенти країн СНД на неформальний саміт голів країн-членів Співдружності, який відбудеться 28-29 січня у столиці України. Очікується, що на цьому саміті президента України оберуть главою Ради держав СНД.

Спочатку Кучма запрошував президентів на саміт до своєї резиденції в Івано-Франківській області "Гута". Однак через відсутність належного рівня інфраструктури, саміт був перенесений до Києва. Як сказав міністр закордонних справ Зленко, у Києві "просто зручніше". Проте, цьому поясненню повірили не всі.

Чому не Гута?

Джерела російського інтернет-видання GazetaSNG повідомляють, що саміт був перенесений "на прохання декількох президентів". Вони, президенти, "посилаючись на свої служби безпеки, вважають, що відсутність у Західній Україні хорошої транспортної й готельної інфраструктури (аеропортів, доріг, зв'язку, комфортабельних готелів, підприємств побутового обслуговування) не дозволять на належному організаційному рівні провести зустріч на вищому рівні". "Президентів на такі заходи супроводжують сотні чиновників, технічних працівників, охорона, десятки одиниць техніки", нагадує російський ЗМІ.

За інформацією київського кореспондента "Независимой газеты", причиною перенесення саміту могло стати і невдоволення президента Азербайджану Гейдара Алієва, яке він висловив під час його недавньої зустрічі з головою Виконавчого комітету СНД Юрієм Яровим. Алієв "висловив сумнів у необхідності проведення неформального саміту в Україні. І вже тим паче - не у столиці".

"Неофіційно називають ще дві причини можливого перенесення саміту з Івано-Франківської області - це погане пристосування до гірського клімату деяких немолодих лідерів держав Співдружності й готовність орієнтованої на Захід націонал-демократичної опозиції пікетувати саміт", відзначає "Независимая газета".

Видання також повідомляє, що "остаточно не відомий склад учасників зустрічі: українське МЗС повідомило тільки, що до Києва приїдуть "майже всі глави держав СНД", крім президентів Таджикистану, Узбекистану та Киргизії". "Але не виключено, що ще декілька держав СНД будуть представлені не президентами, а прем'єр-міністрами", передбачає НГ.

Свято Кучми

"Независимая газета" звертає увагу, що "нинішній з'їзд перших осіб СНД дещо відрізняється від аналогічних попередніх зборів". "По-перше, ініціатором проведення саміту виступив український президент. По-друге, на пропозицію Кучми неформально поспілкуватися в його резиденції в Івано-Франківській області пішла неоднозначна реакція з боку інших президентів Співдружності".

Російське видання передає слова українського МЗСівця, який підтвердив, "що на саміті буде розглянуто політичне питання головування України у Раді глав СНД".

На думку політолога-депутата Миколи Томенка, Росія зацікавлена у забезпеченні політичного майбутнього президента Кучми після відставки. "Подібно тому, як Павло Бородін з кремлівської адміністрації перекочував на радше символічну посаду державного секретаря російсько-білоруського Союзу, Кучмі готують посаду голови Ради держав СНД".

На підтвердження цього газета наводить також слова політолога Олександра Дергачова, який вважає, що "для Кучми дійсно шукають якихось гарантій на майбутнє". "Як відомо, перша спроба затвердити Кучму на цій посаді виявилася невдалою - проти виступили президенти Казахстану, Азербайджану й Узбекистану. Цього разу Кучма зробить другу спробу очолити Раду глав СНД", передбачає "Независимая газета".

Джерело GazetaSNG також повідомляє, що "вже практично вирішено" питання ротації у керівництві Ради лідерів СНД. "Новим головою Ради голів-держав буде обраний президент України Леонід Кучма", стверджує видання.

А ось проблеми України й Росії у ході саміту вирішити не вдасться, вважає директор Інституту країн СНД, відомий українофоб Костянтин Затулін. На його думку, глибинні проблеми у відносинах двох країн залишаються колишніми. "Володимир Путін хоче підтримати українського колегу, поєднуючи прибуття на саміт з початком року Росії в Україні", - цитує Затуліна інформаційне агентство РосБалт.

Навколо саміту

Знаменно те, що увагу неформальному саміту голів-держав СНД приділяють виключно російські ЗМІ. З країн Кавказу і Середньої Азії, чиї керівники планують взяти участь у саміті, про Україну згадали тільки у Туркменії. І то тільки у зв'язку з тим, що Туркменістан планує розширити сфери співпраці з Україною і зайнятися спільними дослідженнями космічного простору. Як повідомляє Turkmenistan.Ru, у ході зустрічі Сапармурата Ніязова і генерального директора Національного космічного агентства України Олександра Негоди, президенту Туркменії був вручений знак "Заслужений працівник космічної галузі України".

Саміт, на думку GazetaSNG, "традиційно пройде в умовах загострення й, одночасно, згладжування розбіжностей між багатьма країнами Співдружності". "Росія, наприклад, нещодавно домовилася з Україною щодо газових та інших боргів, з Азербайджаном - про розподіл дна центрального Каспію, з Вірменією - про реалізацію багатьох спільних проектів, а з Білорусією - про порядок введення єдиної союзної валюти (російського рубля). Україна й Молдавія узгодили режим двосторонньої торгівлі, а також умови поступового об'єднання електроенергетичних систем. Намітилося зближення з каспійських питань між Азербайджаном і Туркменією; до того ж Київ, Ашхабад і Москва вирішили спірні питання щодо постачання туркменського газу на Україну транзитом через РФ".

Крім цього, у Києві планують вирішити свої питання Росія й Грузія. Як повідомляє Страна.Ru, Путін і Шеварднадзе проведуть у Києві двосторонню зустріч. "Майбутня зустріч двох лідерів допоможе вирішити проблеми, які існують між Москвою й Тбілісі", повідомляє видання.

Між тим жителям столиці України, яка буде спостерігати за неформальним спілкуванням глав СНД, залишається скорегувати свої маршрути поїздок містом під час саміту. Виключно для зручності гостей Леоніда Кучми 27-29 січня буде перекрито рух у центрі міста, а також на всіх прилеглих до нього вулицях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування