У Фонді Карнегі санкції проти України пояснюють нез'ясованим мільярдом доларів

Субота, 25 січня 2003, 13:21

Банківські санкції FATF, застосовані проти України через недоліки у боротьбі з відмиванням грошей, будуть перешкодою для намагань України стати членом Світової організації торгівлі.

Про це заявив експерт Фонду Карнегі у Вашингтоні Андерс Ослунд в інтерв'ю ВВС. Той факт, що Україна залишається у "чорному списку" FATF, робить таке членство неможливим, вважає експерт.

Ослунд також сказав, що посилення санкцій FATF проти України можна пояснити кількома чинниками. Окрім офіційної версії про недосконалість українського законодавства він називає також кадрову проблему, а саме усунення з посади голови Агентства по боротьбі з відмиванням грошей Олексія Бережного.

На Заході Олексія Бережного вважали компетентним та надійним фахівцем, який, окрім того, мав репутацію людини політично незаангажованої, каже доктор Ослунд, колишній радник українського уряду та один з провідних закордонних фахівців щодо України.

Іншим чинником Ослунд називає притік в Україну близько 1 мільярда доларів, походження яких важко пояснити. Цей притік відбувся впродовж минулого року, коли інші країни посилили заходи по боротьбі з відмиванням грошей.

Член української делегації в Давосі, постійний представник України при ЄС Роман Шпек також в інтерв'ю Бі-Бі-Сі висловив переконання, що санкції FATF може бути скасовано під час наступного засідання організації.

Напереодні речник міністерства економіки України сказав, що участь української делегації в Давоському форумі може допомогти у скасуванні санкцій FATF.

Під час зустрічей української делегації у Давосі також обговорюватиметься просування України до членства у Світовій організації торгівлі, стосунки з Міжнародним Валютним Фондом та Світовим Банком.

Українську делегацію на Всесвітньому економічному форумі у Давосі очолює прем'єр-міністр України Віктор Янукович.

У рамках форуму планується спеціальне засідання на тему "Перспективи України", під час якого обговорюватимуться зусилля нового Кабінету Міністрів, спрямовані на залучення іноземних інвестицій.

В офіційних матеріалах, поширених на форумі у Давосі, вказується, що Україна хоч і задекларувала сприяння інвестиціям, однак "не змогла створити привабливий інвестиційний клімат".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування