РУХ КОСТЕНКА СТАВ УКРАЇНСЬКОЮ НАРОДНОЮ ПАРТІЄЮ. Та обрав лідера

Субота, 25 січня 2003, 13:53
Українською Народною Партією відтепер буде називатися колишній Український Народний Рух України. Таке рішення прийняли делегати з'їзду партії у суботу у Києві. Це рішення підтримали 868 делегатів з'їзду, проти висловилися 108, утрималися - 44.

На з'їзді також обрали голову Української Народної Партії - Юрія Костенка. За підсумками таємного голосування Костенко отримав підтримку 823 делегатів, за другого кандидата - самовисуванця, голову євпаторійської міської організації УНР Едуарда Леонова проголосували 102 кандидата, 18 бюлетенів визнані недійсними.

Крім того, з'їзд вніс зміни до статуту партії. Зокрема, зміни стосуються посилення виконавчих повноважень президії центрального проводу організації. Закріплено також положення про формування ради партії, яка буде, зокрема, виконувати роль "третейського судді", що повинно поліпшити морально-психологічний клімат в організації. Зміни у статут передбачають також збільшення чисельності центрального проводу.

Внесені зміни, що стосуються формування первинних партійних організацій, а також підтримана пропозиція щодо створення нової структури - правління партії. Делегати з'їзду підтримали ряд змін у статуті, направлених на узгодження положень цього документа з вимогами українського законодавства.

Виступаючи у суботу на з'їзді УНР у Києві, Костенко підкреслив, що внести відповідні зміни до статуту рекомендував центральний провід партії. Зі слів Костенка, проводилися дискусії про зміну назви партії, зокрема, з колегами по блоку "Наша Україна" і з його лідером Віктором Ющенком.

"Український Народний Рух не хоче бути ні історією, ні легендою, куди нас так уперто штовхають з різних сторін", - підкреслив лідер УНР, додавши: "Ми хочемо бути сучасною, найвпливовішою народною партією, тому що маємо все, необхідне для цього, - нашу національну ідеологію, наш демократично досвід, наше щиро бажання працювати на свій народ".

Костенко підкреслив, що головною задачею демократизації партії повинні стати "організація рівних для всіх членів можливостей стати представником народу у владі будь-якого рівня, але виключно за рахунок результатів своєї партійної роботи".

З його слів, демократизація УНР повинна пройти у трьох напрямах: забезпечення для всіх членів партії рівних умов для реалізації їх прав на участь в управлінні державою, створення механізмів для взаємодії партійних організацій зі своїми представниками у владі і навпаки, а також створення системи політичної освіти і спеціальної підготовки для роботи в органах влади.

Говорячи про процес об'єднання двох Рухів лідер партії підкреслив, що від моменту підписання декларації про об'єднання УНР і НРУ "пройшли від взаємної боротьби і конфронтації до співпраці, свідченням чого є успіхи блоку "Наша Україна", активну участь в створенні і забезпеченні перемоги якого брали партії". Разом з тим, очікуваного юридичного об'єднання Рухів поки не відбулося. "Між нами залишаються істотні розходження у підходах до об'єднання", - підкреслив Костенко.

Лідер УНР підкреслив, що, незважаючи на той факт, що юридичного оформлення об'єднання Рухів поки не відбулося, "процес консолідації національно-демократичних сил, який почався на низовому рівні, набирає силу". Зокрема, з його слів, у нинішньому з'їзді УНР на правах делегації зі спеціальним статусом беруть участь представники 11 колишніх обласних організацій Демократичної партії України, які підтримали ініціативу Українського Народного Руху. "Тепер ми разом будемо працювати над формуванням Української Народної Партії", - підкреслив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування