Президент Казахстану не приїде до Кучми в гості

Понеділок, 27 січня 2003, 09:42
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв не буде брати участь у неформальному саміті лідерів країн-учасниць СНД, який відбудеться 28-29 січня у Києві.

"Делегацію Казахстану у ході майбутнього саміту на Україні очолить державний секретар - міністр закордонних справ республіки Касимжомарт Токаєв", - повідомили у понеділок в прес-службі голови Казахстану.

Тим часом раніше повідомлялося, що казахстанську делегацію на неформальному саміті СНД в Україні очолить Назарбаєв. У прес-службі не уточнили причину неучасті президента Казахстану у саміті.

Раніше повідомлялося, що президент Киргизії Аскар Акаєв також не візьме участі у неформальній зустрічі лідерів країни СНД у Києві. Очікується, що на зустріч у Києві поїде прем'єр-міністр республіки Микола Танаєв.

Тим часом президент РФ Володимир Путін відповідно до існуючої домовленості відвідає 27-28 січня з робочим візитом Київ для участі у заходах, пов'язаних з відкриттям року Росії в Україні. Про це повідомили у прес-службі президента. 29 січня там же, у Києві, Путін візьме участь у неформальній зустрічі голів держав СНД.

Під час візиту Путіна очікується підписання ряду російсько-українських документів, повідомив раніше журналістам заступник глави кремлівської адміністрації Сергій Приходько.

В їх числі він назвав міжурядові угоди про створення і функціонування філіалів російських й українських вузів на території двох держав, про співпрацю в області молодіжної політики, протокол до угоди про взаємне визнання й еквівалентність документів про вищу освіту.

Приходько зазначив, що у політичному плані всі документи узгоджені, і затримка з їх підписанням може бути викликана тільки технічними аспектами, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Візит президента РФ у Київ почнеться 27 січня. Як повідомив Приходько, на цей день запланований концерт, присвячений відкриттю Року Росії в Україні, церемонія нагородження діячів українського мистецтва, а також урочистий прийом. Двосторонні переговори і підписання документів відбудуться на другий день поїздки. Паралельно із зустріччю у верхах пройдуть і зустрічі міністрів двох країн. Очікується також, що президенти Путін і Кучма проведуть зустрічі з діячами культури і студентами.
Приходько підкреслив, що, "незважаючи на урочисто-протокольний характер заходів, вони мають вельми серйозне наповнення".

А тим часом в Україні оприлюднено відозву, підписану відомими представниками інтеліґенції, з протестом проти того, що названо політичним підтекстом проголошеного "Року Росії в Україні". У документі висловлено стурбованість тенденціями, котрі , як написано, загрожують українській мові та культурі.

Автори стверджують, що офіційні російські представники намагаються впливати на мовне законодавство в Україні та закликають до перегляду українських підручників з історії, як сказано, на догоду Москві.

Також низка неурядових організацій України заявила про недоцільність проведення року Росії в Україні у рік відзначення 70-ліття голодомору, який називають штучно організованим комуністичною владою у Москві, повідомляє Українська служба ВВС.

Представники організацій "Меморіал", "Просвіта" та інших заявили, що пікетуватимуть плановані урочистості і закликали президента Володимира Путіна вибачитися від імені Росії - правонаступниці СРСР - перед українським народом за злочини голодомору.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News