Азіатські лідери проігнорували запрошення Кучми на самміт

Понеділок, 27 січня 2003, 13:28
На неформальний самміт Співдружності Незалежних Держав у Києві, який відбудеться 28-29 січня, прибудуть сім президентів. Четверо глав держави через різні причини не зможуть прибути до української столиці.

Як повідомлялося, президент Росії Володимир Путін відповідно до досягнутої домовленості відвідає Київ 27-28 січня з робочим візитом для участі у заходах, пов'язаних з відкриттям року Росії в Україні. 29 січня там же, у Києві, Путін візьме участь у неформальній зустрічі глав держав СНД.

Приїде до української столиці і президент Білорусії Олександр Лукашенко. Голова білоруської держави прибуде у Київ 29 січня. У цей час уточнюється склад білоруської делегації.

У вівторок у першій половині дня для участі у самміті в українську столицю прибуде президент Молдови Володимир Воронін. Його буде супроводжувати делегація у складі 17-ти чоловік. Вже відомо, що в рамках самміту заплановані його зустрічі президентом РФ Путіним і президентом Кучмою. На зустрічах планується обговорити проблеми розвитку двосторонніх відносин, активізації торгово-економічних зв'язків, а також проблему урегулювання придністровського конфлікту.

Візьме участь у самміті і президента Вірменії Роберт Кочарян. Він прилетить у Києві у вівторок увечері.

Президент Таджикистану Емомалі Рахмонов очолить делегацію своєї країни на самміті. До її складу ввійдуть 18 представників різних відомств Таджикистану, у тому числі міністр закордонних справ і міністр економіки і торгівлі.

На самміт також прибудуть президенти Грузії і Азербайджану Едуард Шеварднадзе і Гейдар Алієв.

Не приїде на самміт президент Узбекистану Іслам Карімов. Як пояснили у понеділок у посольстві Узбекистану у Києві, Карімов не зможе відвідати Київ, оскільки у цей час буде знаходитися в Іспанії з раніше запланованим офіційним візитом. Делегацію Узбекистану у ході майбутнього самміту у Києві очолить прем'єр-міністр цієї країни Уткир Султанов.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв не буде брати участь у самміті, повідомили у понеділок в прес-службі голови Казахстану. Делегацію Казахстану на неформальній зустрічі глав держав СНД очолить державний секретар - міністр закордонних справ республіки Касимжомарт Токаєв. У прес-службі не уточнили причину неучасті президента Казахстану у самміті.

Не будуть брати участь у самміті також президенти Туркменістану Сапармурат Ніязов і Киргизстану Аскар Акаєв.

А тим часом приблизно 120 представників ряду партій народно-демократичного напряму пікетують у понеділок Національний палац "Україна" у Києві, в якому у цей день увечері відбудеться відкриття Року Росії в Україні.

Учасники акції тримають плакати з лозунгами "Рік Росії в Україні - бенкет (пир – рос.) під час Кучми", "Путін, поверни борги Україні", "Геть з України повзучу московську імперіалізацію".

Акція проходить під прапорами Народного Руху України, Українського Народного Руху, Української національної консервативної партії, УНА-УНСО, Української республіканської партії "Собор", а також Українського православного братства імені Андрія Первозванного.

В акції також взяли участь ряд народних депутатів, зокрема, лідер Народного Руху України Геннадій Удовенко і представник блоку "Наша Україна" Павло Мовчан.

У правоохоронних органах журналістам повідомили, що час проведення акції не обмежений. У міліції не виключають, що пікетування продовжиться до початку церемонії відкриття Року Росії в Україні. Разом з тим, співробітники правоохоронних органів повідомили, що не збираються застосовувати будь-яких заходів проти учасників пікетування.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування