Як Янукович у Давосі представляв обличчя України

Понеділок, 27 січня 2003, 13:42
Президент Кучма досить консервативний у своїх звичках і навіть, якщо він змінює місце проведення відпочинку, то тільки через звичку до комфорту. Традиційно, щозими Кучма їздив у Давос – повештатись серед людей, що дійсно вирішують долі народів землі. Побував на тусовці, значить сам належиш до когорти сильних світу цього.

Може, хто пам'ятає кадри УТ-1, як Кучма із суворим виразом обличчя самотньо віщає зі сцени про досягнення України по залученню інвестицій. Зал не показують – нема чого українському глядачеві знати, наскільки Кучма цікавий і авторитетний для Заходу.

Цього разу Кучма утомився. Останнім часом він усе частіше і з явним задоволенням перекладає на інших те, що зазвичай робив сам. Наприклад, посилає в Давос "свіжого" прем'єра, маловідомого західній публіці. Так, про всяк випадок, перевірити в наближеній до бойової обстановці.

Слава Богу, що Януковича супроводжував досвідчений у таких справах держсекретар МЗСу Олександр Чалий – треба ж комусь підказувати дрімучому провінційному донецькому босу, хто проходить, посміхаючись повз нього, і як триматися в колі таких іменитих гостей.

Новини з Давосу приходили різні. Від скептичних до захоплених. Почнемо зі скептичних.

Не відомо де саме і як розмістилася українська делегація. Але за даними бізнес-студії СТБ, Янукович з товаришами проживав у 50-ти кілометрах від центру проведення форуму. На думку авторів репортажу, це свідчить "про існуюче становище України у світовій економічній системі". І "справа не тільки в тім, що Давос – село дуже дороге".

За даними журналіста СТБ, про Україну на форумі говорили не занадто багато. Додамо, - рівно стільки, скільки Україна займає місця в думках західних бізнесменів і політиків, може навіть трохи більше.

Українська делегація скористалася в Давосі можливістю провести переговори і з представниками Світової організації торгівлі. За словами держсекретаря МЗС України з питань європейської інтеграції Олександра Чалого, з боку керівництва Світової організації "був даний чіткий мессидж, що СОТ зацікавлена в якнайшвидшому вступі України".

"Так, є вимоги, є певні розбіжності, є певні зауваження з питань законодавства в області інтелектуальної власності, в області послуг, але сфера розбіжностей скорочується. За консервативним сценарієм ми можемо розраховувати на кінець 2004-го року. За більш оптимістичним – можливо, середину 2004-го року, якщо ми вийдемо на заключні протокольні формальності", вважає Чалий.

Як повідомляє СТБ, "українським днем стала субота". У цей день міністр економіки України Валерій Хорошковський зустрівся з міністром економічного розвитку й торгівлі Російської Федерації Германом Грефом. "Основною темою було співробітництво між Москвою й Києвом у газовій інфраструктурі, були досягнуті домовленості у сфері торгівлі і вирішені питання непрямого оподатковування".

СТБ нагадує, що за рівнем інвестиційної привабливості в 2002, опублікованому на форумі в Давосі, лідерами рейтингу стали США, Фінляндія, Тайвань, Сінгапур і Швеція. Польща, Росія й Україна, що значно поступилися позиціями в порівнянні з позаминулим роком, так і не пройшли в першу половину списку. За Україною в рейтингу залишилися лише Болівія, Зімбабве й Гаїті.

Випадково чи ні, але в репортажі з Давосу примудрилися ні словом не згадати про Януковича. Зате УТ-1 з радістю рапортувало про міжнародні перемоги Януковича!

Зауважимо, що сам глава уряду в репортажах із Давосу виглядав непереконливим, розгубленим, не у своїй тарілці. Один мій колега стверджує, що приїхавши в Київ і улаштувавшись у кріслі прем'єра Янукович був страшно здивований, що Україна не схожа на Донецьку область. Зважаючи на все, в Давосі Януковичу прийшли нові одкровення.

"Ряд двосторонніх зустрічей, що провели вітчизняні члени уряду в рамках швейцарського саміту, дають підстави розраховувати, принаймні, на два результати: приплив іноземних інвестицій і вступ України до Світової організації торгівлі", із захватом рапортують кореспонденти УТ-1.

За їхніми даними, у спеціальному засіданні "Перспективи України" взяли участь представники близько 30 великих компаній, переважно європейських. "Потенційні інвестори мають бажання вкладати гроші в розвиток української економіки, але не мають можливості", резонно зауважують журналісти.

Бізнесмени скаржилися на численні проблеми, що заважають інвестуванню - нестабільне й непрогнозоване законодавство, податкова політика, митний режим і земельні питання.

Янукович, як повідомляє УТ-1, пообіцяв виправити становище. Зокрема, виставити на продаж пакети акцій стратегічно важливих підприємств: енергорозподільчих компаній, великих металургійних комбінатів і хімічних підприємств.

І зробив висновок, що якщо не враховувати окремих шорсткостей, то "у цілому відчувається зацікавленість у співробітництві з Україною".

"У тому році, наприклад, притягнуто було близько 28 відсотків прямих інвестицій в Україну. Що це означає? Це означає, що ство.... створюються умови. І сьогодні ми вже зустрічалися тут, на цьому форумі, з підприємцями, з... бізнесменами, що працюють в Україні. Це... уже є приклади, і вони приїхали для того, щоб нас тут підтримати на цьому форумі". Крапки в розшифровці – довгі паузи Януковича, що телевізійники навіть чомусь не стали вирізати.

Не обійшлося без відкритих лестощів – "лідери практично кожної з країн, з якими зустрічалася делегація офіційного Києва, констатували економічні успіхи України за минулий рік. Про своєрідний прорив говорила під час зустрічі з Віктором Януковичем і перший заступник директора-розпорядника МВФ Ганна Крюгер. Вона завірила, що МВФ буде підтримувати Україну... Учасники делегації вважають успіхом великий крок України до Світової організації торгівлі. За прогнозами, вже в наступному році Україна може стати членом СОТ".

"Є велика необхідність вступу України у СОТ. Це дуже вигідно. Ми будемо мати можливість значно поліпшити становище... торгово-економічного з нашими партнерами в усьому світі" – аргументовано пояснив Янукович, навіщо Україні потрібна СОТ.

А от ще одна цитата з Януковича. Цього разу про дискусії з приводу надання Україні статусу сусіда Євросоюзу. "Ми б не хотіли, щоб... узагалі були такі речі, що якісь йдуть поступки або підтримка. Ми не такі слабкі. Ми повинні працювати на тих умовах і вимогах, що сьогодні є до нашої держави".

Зовсім недалеко Янукович пішов від Чорномирдіна...

P.S. Здається, незабаром єдиним прибутковим торговельним бізнесом України за кордоном стане торгівля зброєю. От і в Давосі нашим вдалося домовитися про продаж модернізованих танків Т-84 у Малайзію, туди ж, можливо, продадуть і судна на повітряній подушці "Зубр".

За матеріалами Огляду ефіру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...