Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ВОЛОШИН ОБГОВОРИТЬ У КИЄВІ ПИТАННЯ – ЯК НЕ ДОПУСТИТИ ЮЩЕНКА ДО ВЛАДИ

Понеділок, 27 січня 2003, 14:07
Голова президентської адміністрації РФ Олександр Волошин, який входить до складу офіційної делегації Росії до України, вирішуватиме важливе для Кремля питання – пошук вдалого для Росії спадкоємця Кучми, повідомляє "Независимая газета".

За даними газети, він зустрінеться зі своїм українським колегою Віктором Медведчуком. Контакти Волошина і Медведчука, що почастішали, (востаннє Волошин був в українській столиці наприкінці минулого року) "московські та києвські аналитики пов'язують з пошуком можливого наступника Леоніда Кучми".

"І хоча в робочому графіку немає зустрічі з будь-якими іншими українськими політиками, можливість таких контактів, як говорять у Кремлі, у принципі не виключається. Але підкреслюють при цьому, що контактів з Віктором Ющенком точно не буде", стверджує газета.

"Сьогодні український президент і еліта, що його підтримує, відчувають страх перед можливим приходом до влади антикучмівських прозахідних сил на чолі з Віктором Ющенком, позиції якого на Україні достатньо сильні. Для Москви, у свою чергу, вкрай важливо, щоб майбутній український президент був налаштований проросійськи. У цьому сенсі вибори у сусідній державі, особливо з огляду на непередбачуваність їхніх результатів, для Москви за значимістю наближаються до власних парламентських або президентських виборів", пише автор "Независимой газети".

"Мова йде не тільки про геостратегічні інтереси. По-перше, тільки за наявності проросійськи орієнтованого президента Москва зможе забезпечити свої інтереси з транспортування нафти і газу через українські трубопроводи.

По-друге, на території України поки діють підприємства ВПК, який у радянський час становив єдиний комплекс із заводами, що зараз є у Росії. Відтворювати їх заново, але вже на своїй території у Москви немає грошей.

Разом з тим Захід не дуже ховає свої плани з демонтажу українського ВПК. І, нарешті, Росія зацікавлена у розширенні присутності російських товарів на українському ринку, саме він сьогодні є найбільш перспективним для нашого бізнесу.

Таким чином, одна з найважливіших тем, що будуть порушені під час візиту російської делегації до Києва, - як не допустити Віктора Ющенка до влади в Україні".

На думку газети, мова йде про вибір прийнятної і для обох сторін кандидатури. "Поки Леонід Кучма, на думку російських спостерігачів, ставить відразу на двох фігур: главу своєї адміністрації Медведчука, який має сильні президентські амбіції, і Віктора Януковича, колишнього донецького губернатора, не дуже давно призначеного на посаду прем'єр-міністра".

Газета зауважує, що поки Янукович "ніяк себе не виявив", "ані Москві, ані Києву поки незрозуміло, чи здатний колишній донецький губернатор стати кандидатом влади". "Незрозуміло, чи здатний він йти на якісь домовленості з діючою елітою. Та й через кілька тижнів після заняття прем'єрського крісла ім'я Януковича не знала половина населення України. Утім, політтехнологи вважають це не недоліком, а перевагою. Саме "новизна" фігури Януковича для населення дає великі можливості для його "розкручування".

"Так чи інакше, за два роки до президентських виборів ім'я можливого спадкоємця Кучми невідомо. І саме з цим фактом політологи зв'язують почастішання контактів між президентами двох країн, а також главами їхніх адміністрацій", завершує "Независимая газета".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування