Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма розпочав рік Росії українською, завершив російською. Чого б це?

Понеділок, 27 січня 2003, 19:18
Офіційна церемонія урочистого відкриття року Російської Федерації в Україні проходила у понеділок ввечері у Національному палаці "Україна" у Києві.

На початку церемонії на сцену вийшли президенти Росії й України Володимир Путін і Леонід Кучма.

Захід розпочався з виконання державних гімнів Російської Федерації й України.

Потім з промовою виступив Кучма. Спочатку він звернувся до присутніх українською мовою, потім продовжив свій виступ російською. Український президент виступав близько 20 хвилин і закінчив промову побажанням українською.

Україна й Росія повинні допомогти один одному відповісти на виклики сучасності, заявив президент Кучма. "З сьогоднішнього дня ініціатива у зміцненні україно-російської дружби належить українській стороні", - сказав Кучма.

Він відзначив, що й Україна, і Росія на даному етапі "усвідомлює себе заново, шукає своє місце в цьому стрімко і невблаганно мінливому світі". "І в цих пошуках ми як ніколи маємо потребу у взаємодопомозі", - підкреслив президент.

На його думку, двом країнам необхідно учиться "читати послання прийдешніх століть, відповідати на виклики, що ці століття готують".

Першим з цих викликів Кучма назвав збагнення демократії й уміння жити у вільному суспільстві. "Давайте змагатися, заохочуючи один одного взаємними успіхами на крутому сходженні, іменованому творенням цивільного суспільства і демократичного державного устрою", - сказав він.

Наступний виклик, на думку президента України, "підносить нам всепроникаюча глобалізація". У цьому зв'язку він відзначив, що "лиховісна новітня погроза тероризму показала, наскільки вразливою може виявитися навіть наймогутніша на планеті гординя, яку прийнято йменувати наддержавою".

"Навіть такий гігант виявляється беззахисним, якщо йому на допомогу не прийде світове співтовариство. Наші країни готові розділити таку відповідальність за колективну планетарну безпеку", - сказав президент.

У той же час, за словами Кучми, в економічному співробітництві не можна керуватися "учорашніми стереотипами політичної доцільності". "Вузько зрозумілі егоїстичні політичні інтереси не повинні заважати і сковувати економіку", - підкреслив він.

Президент вважає, що, "відкриваючи двері перед світовими потоками ресурсів", Україна і Росія повинні "зберігати свою історичну ідентичність і культурну унікальність".

Третім викликом Кучма назвав необхідність "жити добросусідські". "Росія у сьогоднішніх реаліях зацікавлена в існуванні сильної держави Україна. Також Україна зацікавлена в тім, щоб Росія була міцна і стабільна", - сказав український президент.

"Рік Росії в Україні стане ще одним яскравим підтвердженням того, що в Європі живуть по сусідству два великих і мудрих народи, що збагачують один одного своєю самобутньою культурою, вчаться в минулого будувати майбутнє, готові відповісти на виклики нового тисячоріччя і продемонструвати світові шляхетність своїх помислів і велич своїх устремлінь", - сказав Кучма.

Володимир Путін на початку свого виступу відзначив, що в це день рік України в Росії передає естафету року Росії в Україні. Його мова тривала приблизно стільки ж.

Він вважає, що добрі відносини і чесне партнерство російських і українських народів "будуть тільки приростати і збільшуватися з роками".

Путін заявив, що що ініціатива проведення року України в Росії і року Росії в Україні показала великі можливості розвитку відносин "на принципово іншій, політичній базі".

Він підкреслив, що серцю кожного росіянина також близька і зрозуміла багата українська культура. Він висловився за більш тісні контакти артистів, письменників, діячів науки і культури двох країн.

На закінчення Путін підкреслив, що Росії й Україні разом під силу вирішити будь-як задачі.

Після виступів глав держав почався гала-концерт майстрів мистецтв Росії, присвячений відкриттю року РФ в Україні. Концерт розпочав відомий російський музичний критик Святослав Белза. Першим номером концерту він оголосив "Святкову увертюру" композитора Дмитра Шостаковича.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування