Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Кучму впіймали на гачок і хочуть прив'язати до євразійського простору

Вівторок, 28 січня 2003, 09:28
"Раптова відмова Росії від головування в Раді голів СНД свідчить, що в адміністрації президента України впіймалися на гачок, закинутий з Москви", - вважає директор Інституту Євро-Атлантичного Співробітництва народний депутат Борис Тарасюк.

Як повідомляє прес-служба "Нашої України", Тарасюк переконаний, що відмова офіційного Кремля від керівництва в СНД має насторожувати хоча б тому, що "11 років Росія очолювала Співдружність попри спроби привести механізм головування у звичні демократичні норми, тобто, запровадити ротацію керівництва".

"Чомусь раптом Росія вирішила позбутися головування в Раді глав держав-членів СНД не на користь держави-члена Співдружності, а на користь України. Це не може не турбувати," – відзначив парламентарій.

Він звернув увагу на те, що наша держава не може головувати в Раді глав держав СНД з кількох причин. "По-перше, за своїм статусом Україна не є членом СНД, оскільки не підписувала і не ратифікувала статут Співдружності. Україна є лише країною-учасницею організації, як це визначено в Угоді про створення СНД від 1991 року. Крім того, 10 грудня 1991 року, коли Верховна Рада ратифікувала Угоду про створення Співдружності Незалежних Держав, вона прийняла низку застережень. 20 грудня 1991 року Україна ухвалила заяву з приводу участі в СНД. І, нарешті, 2 липня 1993 року парламент затвердив Основні напрямки зовнішньої політики, в яких визначив принципи участі України в СНД," – наголосив народний депутат.

"Позиція України полягає в тому, що наша держава не розглядає Співдружність як суб'єкт міжнародного права. Україна проти створення в СНД будь-яких органів, наділених владними повноваженнями, обов'язковими для всіх країн-членів", - підкреслив Тарасюк.

Він переконаний, що президент України не має підстав очолювати організацію, в якій наша держава не оформила членство. "Це абсурд. Так само міністр закордонних справ України не має підстав очолювати Раду міністрів закордонних справ СНД, хоча такі плани є", - наголосив голова парламентського комітету з питань євроінтеграції.

На думку народного депутата, за намаганням призначити Леоніда Кучму головою СНД стоїть прагнення "прив'язати Україну до євразійського простору, відірвати нашу державу від проголошених стратегічних зовнішньополітичних пріоритетів, а саме: європейської і євроатлантичної інтеграції".

"Якщо врахувати, що все це відбувається на тлі безпрецедентного погіршення стосунків України із Заходом, то ми є свідками прив'язки України до євразійського шляху розвитку", - заявив Борис Тарасюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування