Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Симоненко провів опозиційний мітинг в ПАРЄ

Вівторок, 28 січня 2003, 12:27
Делегат України в ПАРЄ, лідер Компартії Петро Симоненко закликав Раду Європи продовжити моніторинг ЗМІ в Україні, включаючи й вивчення проблем опозиційної преси.

Виступаючи на засіданні ПАРЄ від імені депутатської групи "Об'єднані європейські ліві", Симоненко, жорстко розкритикував ситуацію зі свободою слова в Україні.

Лідер Компартії назвав функціонування українських ЗМІ як четвертої влади "міфом". "Наявність реальної свободи засобів інформації – це міф, яким обманюють Європу та увесь світ".

"З власного досвіду можу стверджувати: політична цензура в Україні сягнула небувалих масштабів і здійснюється не тільки щодо державних ЗМІ, але має відношення до усього інформаційного простору", - сказав Симоненко.

Симоненко навів механізми тиску на українські ЗМІ, який здійснюється "розпорядженнями, документами адміністрації президента, економічними перевірками власників та співробітників медіа, невиправданими судовими позовами проти ЗМІ, звільненням і утисками журналістів".

"І якщо ці профілактичні заходи не роблять журналістів слухняними, їх просто вбивають. Відбувається зачистка інформаційного простору України", - сказав Симоненко.

"Режим активно використовує технологію замовчування й блокування інформації, вибудувавши піраміду не тільки захоплення ЗМІ, але й придушення опозиційних мас-медіа... Режим створив цілеспрямовану систему контролю за змістом інформації". Він також розповів про підготовку в адміністрації президента "спеціальних орієнтувань-темників".

Причина такої ситуації, на думку Симоненка, полягає в тому, що "за роки незалежності президент Кучма узурпував владу, встановивши режим кланово-олігархічної деспотії".

"Безжалісно придушується свобода економічної, фінансової і підприємницької діяльності. Економічний простір поділений між олігархами, в державі 60% тіньової економіки. І вони перенесли це в політику. Купуються посади і укази президента. Незаконна торгівля зброєю, жінками, дітьми". Як підсумував Симоненко, "все це свідчить про реальну загрозу миру й стабільності в Європі".

Лідер КПУ також закликав Раду Європи при виробленні політики щодо України розрізняти ставлення до президента Кучми та до українського народу.

УП, Страсбург


Поїздка журналістів до Страсбургу була організована за підтримки Фонду "Відродження"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування