Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Влада не здатна тиснути на пресу, запевняли кучмісти у Страсбурзі

Вівторок, 28 січня 2003, 13:16
Пропрезидентські делегати в ПАРЄ під час слухань про свободу слова в Європі акцентували увагу на позитивних прикладах в Україні.

Володимир Рибак (фракція "Регіони України") зазначив у своєму виступі в ПАРЄ, що "Україна вживає заходів, щоб законодавство [щодо свободи слова] відповідало стандартам Ради Європи".

Він також наголосив, що "новим урядом був розроблений проект закону про концепцію інформаційної політики". Наголос при цьому він зробив на словах "новий уряд" (тобто уряд Віктора Януковича).

Рибак зазначив, що в Україні зареєстровано 831 телерадіокомпанію, з яких тільки 3,8% мають державну власність. "Тобто прямий тиск державних органів на недержавні ЗМІ стає в Україні практично неможливим", - сказав він.

Депутат зауважив, що різні політичні сили в Україні по різному трактують ситуацію, але вони визнають необхідність вдосконалення законодавчої бази. Він також сказав, що інформаційний простір перебуває на стадії становлення, але особисто "дивиться у майбутнє з оптимізмом".

"Україна створює нормативно-правову базу, яка б захищала плюралізм і свободу слова", сказав під час дебатів про ситуацію з мас-медіа в Європі Анатолій Раханський (фракція "Трудова Україна-ПППУ").

Як приклад він навів випадок, який стався на його виборчому окрузі: "Головний редактор незалежного журналу опинився у тюрмі. Умови утримання були важкі, і директора тюрми звільнили". Раханський розповів про те, що Генеральна прокуратура "активно співпрацює" з "Репортерами без кордонів" та представником ПАРЄ по справі Гонгадзе Гансом-Крістіаном Крюгером.

Раханський також розповів про низький рівень концентрації ЗМІ в руках державних органів (9% серед періодичних видань і 8% - мовників).

На останок український депутат заявив про готовність України до консультативної допомоги з боку Ради Європи, ОБСЄ та Євросоюзу.

УП, Страсбург

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування