Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

"Скелет" газового консорціуму готовий зареєструвати свій статут

Вівторок, 28 січня 2003, 14:08
Міжнародний газотранспортний консорціум найближчим часом збирається зареєструвати статут, повідомляє президент Росії Володимир Путін. "Найближчим часом відбудеться чергове засідання керівних органів і планується реєстрація статуту", - заявив він журналістам у вівторок у Києві.

Путін відзначив, що газотранспортний консорціум вже вийшов на той етап, коли сторони (Росія й Україна) готові залучити західних партнерів для спільної роботи.

У свою чергу президент України Леонід Кучма уточнив, що, "передусім, буде притягуватися Німеччина". Зі слів Кучми, у питанні створення газотранспортного консорціуму є "серйозне просування" і "практично сьогодні є договірна база НАК "Нафтогаз Україна" і РАТ "Газпром". "Є графік, згідно з яким ми повинні закінчити юридичні питання, але скелет цієї системи вже існує", - відзначив він.

Кучма ще раз заявив про те, що створення газотранспортного консорціуму в інтересах України.

Він зазначив, що вже зараз необхідно думати про збільшення пропускної спроможності цієї системи загалом, що диктується європейським ринком, про повне технічне її переозброєння, оскільки через термін її існування "йдуть колосальні втрати газу".

Тим часом Путін не виключив "прокачування" через консорціум іншого, "не тільки російського газу" в Європу. "Росія, також як і Україна, активно проводить переговори з нашими партнерами у Середній Азії - Туркменістаном, Узбекистаном і Казахстаном", - заявив він.

"Ми розраховуємо, що, об'єднавши зусилля всіх партнерів, які мають ці ресурси, газорозподільні мережі, разом з Україною і Росією ми всі разом будемо виходити на ринки європейських країн. Ми паралельно ведемо роботу з нашими європейськими колегами і думаємо, що це буде вагомим внеском України і Росії в розвиток наших відносин з Євросоюзом", - відзначив Путін.

Кучма не виключив, що Україна візьме участь в модернізації газотранспортної системи Казахстану й Узбекистану, оскільки вони малопотужні. "Їх пропускна спроможність нас не задовольняє, і сьогодні ми працюємо над цим питанням", - підкреслив він.

Президент нагадав, що "Нафтогаз України" і "Газпром" створили спільне підприємство, яке буде займатися перекачкою газу, враховуючи, що 60% газу Україна отримує через Казахстан, Узбекистан і Росію. "Це - єдина енергосистема", - підкреслив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування