Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

ПАРЄ ПІДТРИМАЛА ПОПРАВКУ ПРО ТИСК КУЧМИ НА ЗМІ

Вівторок, 28 січня 2003, 16:10
Парламентська асамблея Ради Європи підтримала поправку до звіту про свободу слова в Європі, внесену українськими журналістами. У ній ідеться про втручання адміністрації президента у діяльність медіа в Україні.

Поправку підтримали 127 депутатів, проти виступали 6 з 148 осіб, які брали участь у голосуванні.

У поправці, яка стала 6 пунктом звіту ПАРЄ "Свобода висловлювань в медіа Європи", зазначається:

"В Україні, відповідно до численних свідчень журналістів та висновків парламентських слухань з питань свободи слова та цензури, адміністрація президента надає інструкції засобам масової інформації щодо висвітлення основних політичних подій".

З поправки було вилучено речення: "У деяких країнах СНД влада вдається до цензури та прямого втручання в діяльність журналістів".

Представляючи цю поправку, доповідач ПАРЄ по свободі слова в Європі Тутті Ізогокана-Азунмаа сказала, що напередодні в неї відбулася зустріч з українськими журналістами і вона підтримала внесення відповідних змін.

Глава комітету зі свободи слова Микола Томенко, коментуючи внесення змін до звіту ПАРЄ, зазначив: "Виходячи з рішення Асамблеї, президент Кучма зобов'язаний або відразу звільнити главу адміністрації із займаної посади, або зобов'язати Генпрокуратуру провести розслідування фактів перешкоджання професійній діяльності журналістів, а вже потім діяти у відповідності до 171 статті Кримінального кодексу України".

ПАРЄ підтримала також другу поправку, внесену з ініціативи українських журналістів. "Парламентська асамблея вважає необхідною активну міжнародну координацію для негайного реагування на випадки насилля та тиску на журналістів", - зазначається в ній.

На прес-конференції в рамках ПАРЄ Микола Томенко повідомив, що на наступній сесії парламенту комітет зі свободи слова внесе до Верховної Ради проект закону, в якому має бути "чітке визначення цензури, вирішення питань фантастичних сум позовів до ЗМІ, а також механізму застосування Кримінального кодексу при втручанні у діяльність журналістів".

УП, Страсбург

Поїздка журналістів до Страсбургу була організована за підтримки Фонду "Відродження"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування