Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Польща запропонувала нову політику для ЄС щодо України

Вівторок, 28 січня 2003, 16:37
Польща запропонувала новий рішучий план у "східному напрямку" в якості першого значного внеску до міжнародної політики Європейського Союзу, підтримуючи інтереси України в цій організації.

Як повідомляє Financial Times, у документі, що буде представлений майбутнім партнерам по ЄС у цьому місяці, Варшава пропонує направити програми допомоги для розвитку стабільності, безпеки і добробуту в Україні, Білорусі, Молдові і Росії.

У плані підтримується "довгострокова перспектива" членства в ЄС а також створення Фонду Європейської демократії, що працюватиме через місцеві неурядові організації для розвитку цінностей демократії в регіоні.

У Польщі впевнені, що ця ініціатива допоможе перебороти "поділ між Європою, що розширилася, та її східними сусідами".

Газета не виключає, що документ викличе дебати між існуючими членами, багато хто з яких переконані, що вступ 10 нових східноєвропейських країн до ЄС у майбутньому році, а також вступ Болгарії і Румунії в 2007 році – мають бути останніми у найближчій перспективі.

Польща, що має спільний кордон з Росією, Білоруссю й Україною, турбується, що сконцентрованість ЄС на поточному розширенні і відносинах з Росією, може призвести до ізоляції інших країн, зокрема, України.

"Виходячи з досвіду Польщі і знання проблем регіону, ми, можливо, можемо привнести якісь нові, свіжі ідеї в цю дискусію", говориться в документі, що є в розпорядженні Financial Times.

В ньому пропонується визнати настрої в Україні, задіявши довгострокову Європейську політику стосовно членства країни.

У той же час у документі визнаються деякі прорахунки, "що розчаровують", у реформах і аспектах міжнародної політики України, і говориться, що демократичні реформи повинні стати умовою інтеграції України, Білорусі і Молдови.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування