В Україні краще бути чоловіком, ніж жінкою

Середа, 29 січня 2003, 13:54
Більше половини населення України вважає, що соціальний статус чоловіка в українському суспільстві вищий за відповідний статусу жінки. Про це свідчать результати опитування, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень у рамках проекту "Формування гендерного паритету у контексті сучасних соціально-економічних перетворень".

Таку думку висловили 56% респондентів. 66% опитаних не вважають проблеми гендерної рівності актуальними. Як повідомила заступник директора УІСД Ольга Балакірева на презентації результатів соціологічного опитування у середу у Києві, причиною такої суперечності є домінування в українському суспільстві "патріархальних стереотипів", згідно з якими чоловік є "добувачем" - більш соціально значущою фігурою, а жінка - "матір'ю", значущість якої в основному обмежується рамками сім'ї.

Так, 61% жінок і 51% чоловіків вважають, що за соціальним статусом чоловік стоїть вище жінки, 26% жінок і 38% чоловіків - що їх соціальні статуси рівні, і 4% чоловіків і 5% жінок - що статус жінки вище, 8% жінок і 7% чоловіків не змогли дати відповідь.

Разом з тим, 72% чоловіків і 61% жінок вважають, що існуючі проблеми "не слід ділити на жіночі і чоловічі". 19% опитаних (27% жінок і 10% чоловіків) упевнені у наявності чисто жіночих проблем, а 5% (7% чоловіків і 3% жінок) - у наявності чисто чоловічих проблем.

Однією з проблем, однаково актуальною і для чоловіків, і для жінок стало порушення прав людини: на питання чи зустрічалися ви особисто з порушенням своїх прав?" ствердно відповіли по 45% чоловіків і жінок.

Найчастіше серед таких порушень були відмічені: відмова у наданні медичної допомоги (14% жінок і 12% чоловіків), відмова у зустрічі з посадовими особами (по 10%), примусова робота у неробочий час, вихідні дні (10% і 13%), відмова у можливості отримання соціальних виплат (11% і 7%), а також примушення до роботи не пов'язаної з професійними обов'язками (8% і 10%).

Також 66% жінок і 61% чоловіків вважають актуальною проблему насильства у сім'ї: 9% жінок зазначили, що вони страждають від побоїв, 3% жінок і 2 % чоловіків - що вони страждають від образ з боку чоловіків.

Незважаючи на те, що в Україні більше 50% загальної робочої сили становлять жінки, їх середня заробітна плата менше середньої заробітної плати чоловіків, оскільки більшість з них працюють у низькооплачуваних сферах.

На думку 23% опитаних жінок дискримінація при влаштуванні на роботу є дуже частим явищем, ще 43% жінок згодні з тим, що таке трапляється, 13% - що трапляється рідко, 10% - що така дискримінація практично відсутня, і ще 11% не змогли дати відповідь.

Думки чоловіків розподілилися таким чином: 15% вважають, що дискримінація жінок при влаштуванні на роботу зустрічається дуже часто, 41% - що таке явище зустрічається, 18% - що це рідке явище, 17% - майже відсутній, 9% не дали відповідь.

Тільки 8 жінок обрані депутатами нинішньої Верховної Ради, що складає 3,6% від загальної кількості обраних депутатів по регіонах. За всі роки незалежності кількість жінок у парламенті не перевищила 10% при тому, що середній світовий показник становить 13,9%.

Згідно з результатами опитування, 42% чоловіків вважають, що жінок серед депутатів мало, а 39% - що досить і 4% - що дуже багато. Більшість жінок (60%) незадоволені кількістю депутатів-жінок, 22% вважають цю кількість достатню і 2% - що їх дуже багато.

Основні показники життєвого успіху для чоловіків розподілилися у такому порядку: на першому місці - фінансова незалежність (67% опитаних) і високі прибутки (66%), потім - наявність власної сім'ї (61%), власний бізнес (50%), наявність власного житла (41%), кар'єру (41%), наявність дітей (40%), керівна посада (39%), наявність улюбленої справи (29%) і наявність автомобіля і дачі (23%).

Для жінок ці критерії розташувалися таким чином: наявність власної сім'ї (81%), наявність дітей (77%), наявність власного житла (56%), фінансова незалежність (55%), наявність улюбленої справи (50%), високі прибутки (38%), власний бізнес (19%), кар'єра (19%), керівна посада (14%), наявність автомобіля і дачі (10%).

Опитування проводилося за підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку, посольства Канади в Україні і Канадсько-українського гендерного фонду. Опитування проводилося у червні 2002 року у всіх регіонах України і охопило більше 2 тис. респондентів старших 18 років. Похибка складає від 1,3% до 2,2%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...