Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США скасують санкції проти України, якщо люди Азарова будуть неангажованими

Четвер, 30 січня 2003, 09:23
Абсолютна політична неангажованість Державного департаменту фінансового моніторингу є однією з важливих умов для скасування санкцій FATF щодо України.

Таку позицію висловила американська сторона на засіданні у Вашингтоні україно-американського Комітету з питань економічної співпраці, повідомляє Міністерство економіки і з питань європейської інтеграції.

Іншими умовами надання сприяння по зняттю санкцій щодо України США називають внесення змін до Кримінального кодексу (закон вже прийнятий, але поки не підписаний президентом) і закону про банки і банківську діяльність (законопроект прийнятий у першому читанні), а також зменшення максимальної суми однієї банківської операції, що не підлягає відстеженню.

Як передає Мінекономіки, заступник голови Нацбанку України Олександр Шлапак повідомив, що НБУ готує пропозицію про зменшення цієї суми (100 тис. грн. - для готівкових операцій і 300 тис. грн. - для безготівкових) втричі.

"Виконання цих умов дозволить Україні в найкоротший час зупинити санкції з боку FATF. Це ще не гарантує виключення України з "чорного списку" FATF, але скасування санкцій буде великим досягненням", - наводить Мінекономіки слова спеціального радника міністерства юстиції США Теодора Грінберга.

Українські банкіри раніше висловлювали побоювання з приводу призначення в Держфінмоніторинг на посади двох заступників голови (в тому числі - першого заступника) керівників податкової міліції. Посилаючись на неофіційну інформацію, представники українських банків повідомляють про невдоволення FATF зняттям з посади глави Держфінмоніторингу Олексія Бережного – екс-дипломата, не пов'язаного з силовими органами.

Міжнародна група з протидії відмиванню злочинних прибутків (FATF) рекомендувала своїм членам з 20 грудня 2002 року застосувати контрзаходи щодо України з тим, щоб гарантувати захист фінансових систем держав-членів цієї організації від ризику відмивання "брудних" грошей.

FATF 12 лютого визначатиметься, чи усунула Україна недоліки у своєму законодавстві по боротьбі з відмиванням "брудних" грошей для скасування санкцій, рекомендованих в кінці минулого року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування