Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Польща за співробітництво з Україною, але тільки через візовий режим

Четвер, 30 січня 2003, 10:10
Політичну та економічну співпрацю Варшави з Києвом підтримує 80% жителів Польщі. Вступ України в НАТО підтримало б 57% поляків, а вступ до Європейського Союзу – 53%. Ще 40 відсотків поляків є рішучими противниками об’єднання України з Росією та Білоруссю.

Такі результати соціологічного дослідження на тему ставлення поляків до українців, які були оприлюднені у Польщі. Дослідження на початку грудня провів варшавський Центр досліджень громадської думки на замовлення фонду імені Баторія, польського відділення фонду Сороса.

Зовсім інші настрої висловлюють поляки стосовно вже не сусідньої держави, а конкретного її громадянина. Половина опитаних висловила думку, що впровадження візового режиму з Україною буде для Польщі й поляків корисним. Більш того, аж 40% опитаних є прихильниками того, щоб візи для українців були дорогими і важкодоступними.

Більшість польських газетних коментаторів назвали результати цього дослідження щонайменше неоднозначними. Так, журналіст газети "Жечпосполіта" Пьотр Косцінський, котрий уже багато років професійно займається Україною, так прокоментував для Радіо "Свобода" результати даного опитування:

"Висновки є досить очевидними. По перше, поляки українців майже не знають. Бо якщо знають конкретних людей, то мають про них добру думку. Натомість ті, що не знають, то свою думку базують на якихось історичних стереотипах – переважно негативних. Тому, узагальнюючи можна сказати, що ми в Польщі українців не любимо", зазначив Косцінський.

Журналіст також додав, що "Україну як державу" поляки підтримують. "Підтримуємо перш за все, виходячи з інтересів Польщі, тобто ми хочемо, щоб Україна опинилася в НАТО і ЄС, але не хочемо, щоби приєднувалася до Росії й Білорусі. Отже, погляд поляків на Україну й українців є різним. На українців дивимось емоційно, а на Україну – раціонально, виходячи з польських інтересів", зазначив він.

Позитивним моментом результатів дослідження є збільшення числа тих поляків, які вважають, що польсько-українське поєднання є можливим. Якщо у 1998 році так думало менше половини поляків, а у 2001-му майже 60 відсотків, то зараз цей показник зріс до 70 відсотків опитаних, демонструючи позитивну тенденцію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...