Реорганізація міністерств Януковича залишається за Кучмою

Четвер, 30 січня 2003, 10:29
Президент України за поданням прем'єр-міністра може реорганізовувати передбачені Конституцією міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, не змінюючи їх назви і основного цільового призначення, яке виходить з назви.

Таке рішення оприлюднив у четвер Конституційний суд України, розглянувши подання президента стосовно офіційного тлумачення положень пункту 15 частини 1 статті 106 Конституції України.

У рішенні КС сказано, що Конституція України "безпосередньо або непрямо визначає конкретні міністерства та інші центральні органи виконавчої влади через посилання на посади їх керівників". Такі органи не просто називаються, а з ними в окремих випадках зв'язуються повноваження інших органів державної влади.

Згадування назв міністерств й органів виконавчої влади в Конституції, по суті, фіксує їх основне цільове призначення, і таким чином, визначається характер діяльності цих органів.

"У разі реорганізації не можуть бути змінені їх назви й основне цільове призначення, що виходить з назви, оскільки це може привести до зміни визначеного Конституцією механізму здійснення державної влади її окремими органами або вплинути на об'єм конституційних повноважень цих органів. Зокрема, на повноваження Верховної Ради України, що стосується надання згоди на призначення і звільнення встановлених Конституцією посадових осіб", - йдеться у рішенні.

Як повідомлялося, конституційне подання стосується повноважень глави держави при створенні, реорганізації і ліквідації за поданням прем'єр-міністра міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, назви яких містяться в Основному законі. Президент вказує на наявність різних точок зору щодо здійснення президентом України своїх повноважень у цьому питанні.

Зокрема, у народних депутатів України викликала сумнів реорганізація Державного комітету телебачення і радіомовлення України і Державного комітету інформаційної політики України шляхом об'єднання їх у Державний комітет інформаційної політики, телебачення і радіомовлення.

"Відсутність однозначності у цій сфері значною мірою перешкоджає належному виконанню конституційних повноважень президента України, стримує активне проведення в Україні адміністративної реформи", - йдеться у поданні.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...