Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

План Хорошковського

Четвер, 30 січня 2003, 12:20
Боротьба з відмиванням брудних грошей і санкції FATF, яка занесла Україну до чорного списку країн, які не борються з цим явищем, були на порядку денному переговорів у Вашингтоні. Ці переговори мають завершитися підписанням спільної заяви Українсько-американського економічного комітету. Українську делегацію очолює міністр економіки і з питань євроінтеґрації Валерій Хорошковський, який дав ексклюзивне інтерв'ю Українській Службі Бі-Бі-Сі.

Бі-Бі-Сі: Офіційний Київ покладав великі надії на переговори у Давосі й Вашингтоні. Напередодні візиту української делегації до США лунали заяви, що після цих переговорів санкції FATF очевидно будуть скасовані або принаймні пом'якшені. Чи справдилися ці надії з огляду на результати переговорів у США?

Хорошковський Що стосується FATF, то ми серйозно просунулися в цьому питанні. Ми сьогодні знаємо точний шлях, яким чином можемо уникнути санкцій.

Ми розраховуємо, що на лютневій сесії FATF, з урахуванням того, що ми виконаємо всі необхідні вимоги, все ж таки буде прийнято рішення про скасування санкцій стосовно України. Це не означає, що нас виключать із "чорного списку", тому що це буде відбуватися пізніше, але ми сподіваємось, що санкції буде скасовано.

Бі-Бі-Сі: Ви сказали, що точно знаєте, у який спосіб можна уникнути санкцій. Поясніть, будь ласка, докладніше.

Хорошковський Є п'ять пунктів, обговорених з американськими колегами, які нам необхідно доповнити для того, щоб і наше законодавство, і наша політична воля відповідали вимогам FATF для скасування її рішення.

Йдеться про внесення змін до кримінального кодексу, внесення змін до закону про банки і банківську діяльність, це також питання фінансової розвідки та її можливості працювати повноцінно. Це питання зниження порогу - і воно також дуже важливе, - з якого ми перевіряємо трансакції.

Сьогодні це 55 тисяч. Саме це не влаштовує зараз організацію FATF. Нам треба буде зробити політичну заяву, яка підтвердить довгостроковість наших намірів. Оці п'ять питань нам треба вирішити, і тоді ми можемо сміливо їхати на сесію FATF.

Бі-Бі-Сі: В середу прем'єр-міністр Віктор Янукович висловив сподівання, що Україна стане членом СОТ у першій половині 2004 року. Санкції FATF - то одна з перешкод на шляху до членства України в СОТ. Наскільки реальним є термін, який передбачає вступ України до цієї організації 2004 року?

Хорошковський Хочу сказати, що ми достатньо активно попрацювали в Давосі. Ці питання, тобто вступ України до СОТ, стали стрижневими і на переговорах в США. Як мені здається є і розуміння, і бажання допомогти нам у цьому питанні з боку Сполучених Штатів. Тому можу зауважити, що питання 2004 року є дуже актуальним, якщо весь уряд, і взагалі вся політична команда України, будуть працювати на це питання.

Бі-Бі-Сі: На тлі цих дипломатичних зусиль з'явились повідомлення, що на додаток до інших країн, також і Швейцарія запровадила проти України санкції згідно з рекомендаціями FATF. Як Ви оцінюєте таку ситуацію: переговори відбуваються, однак список країн, що запроваджують санкції поповнюється.

Хорошковський У цьому нема нічого дивного тому, що члени організації виконують рішення, яке вони самі і прийняли. Інша справа, що хтось це робить пізніше, а хтось раніше.

Але саме це дає нам надію на те, що коли ми вирішимо питання на лютневій сесії FATF, якщо таке відбудеться, то ці країни, з урахуванням прийнятого рішення, скасують санкції стосовно України. Якщо це відбувається в бік запровадження санкцій, то те ж саме відбуватиметься в бік їх скасування.

Бі-Бі-Сі: Як на Вашу думку Сполучені Штати сприйняли ці переговори? Чи сприйняли вони позицію України?

Хорошковський Я впевнений, що так, тому що, фактично, для американської сторони відкритість і транспарентність - це єдина природня форма ведення переговорних процесів.

Українська делегація запропонувала саме таку форму ведення переговорів. І вона була сприйнята, і як мінімум на неофіційному рівні ми маємо підтвердження цього.

Бі-Бі-Сі: Чи йшлося на переговорах про відновлення фінансової допомоги Сполучених Штатів Україні, яку було минулого року призупинено?

Хорошковський Це окрема ланка переговорів з Міжнародним валютним фондом і Світовим банком. Хочу сказати, що зі Світовим банком ми досягли достатньо серйозного прогресу в розумінні нашого просування вперед.

З МВФ ми провели поки що лише одну зустріч, хоча вона була дуже великою і об'єктивною, але це питання ще не закінчено, і ми буде зустрічатись також і в четвер з керівниками МВФ. Хочу сказати, що ми бачимо це як завдання - таке відновлення співпраці з цими фінансовими організаціями, тому що вважаємо, що це дуже хороший індикатор для західних інвесторів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
Усі новини...
Реклама: