Росія ставить на Кучму до 2004 року

Четвер, 30 січня 2003, 12:52
Чому росіяни погодилися на зону вільної торгівлі?

Впливова російська газета "Ведомости"
називає призначення Кучми головою Ради лідерів СНД "тріумфом президента України".

Газета звертає увагу, що рішення про призначення Кучми головою було ухвалене, "незважаючи на те, що українська Верховна Рада досі навіть не ратифікувала статут СНД".

"Ведомости" наводять думку президента фонду "Політика" В'ячеслава Ніконова про нову посаду Кучми: "Україна, яка ставиться до СНД досить скептично, тепер буде зацікавлена домогтися якихось результатів у рамках Співдружності". Директор фонду ефективної політики Гліб Павловський говорить про те, що відбулося у Києві не як про "не кінець ставки Росії на СНД", а як про "ставку на Кучму до виборів 2004 р".

Але, на думку авторів статті, головне не у призначенні, а у майбутньому ухваленні угоди про зону вільної торгівлі, "чого так довго домагався Кучма". "Україна сподівається отримати у результаті цього $500 млн. на рік у вигляді ПДВ, який зараз нафтовики і "Газпром" платять до російської скарбниці".

"Ведомости" зазначають, що, заявивши про свою згоду на створення зони, Путін все ж звернув увагу на те, що у цьому випадку бюджет Росії втратить $650 - 700 млн. на рік. У разі введення зони вільної торгівлі ПДВ на нафту і газ доведеться стягувати у країні призначення, тобто в Україні. "У Києві і не приховують, що зміст вільної торгівлі зводиться для України до поповнення бюджету, однак називають більш скромні суми. Заступник держсекретаря Міністерства економіки України Андрій Гончарук говорить, що в разі стягнення ПДВ за газ і нафту на своїй території бюджет отримає близько $500 млн.".

"Зі слів Путіна, українці розуміють зацікавленість Росії у своєму бюджеті і "до вересня повинен бути вироблений графік поступового м'якого переходу до стягування непрямих податків". Співробітник апарату уряду Росії навіть говорить, що перейти до стягування ПДВ на енергоресурси в Україні можна до 2004 - 2005 рр. Однак радник-посол Росії в Україні Олексій Сазонов говорить, що для цього обопільна торгівля повинна стати збалансованою, а, отже, точні терміни переходу досі нез'ясовані".

Газета цитує експерта Центру торгової політики і права Володимира Ільїчова, який сумнівається, що чисто економічні вигоди від створення зони вільної торгівлі для російських підприємств перекриють збиток для російського бюджету. "Згода Росії на створення зони вільної торгівлі СНД експерту здається несподіваною. Адже раніше російські чиновники й політики пов'язували стягування ПДВ за місцем призначення зі вступом України до ЄврАзЕС.

Чиновник Міністерства економічного розвитку, який просив не вказувати його імені, говорить, що жодного прогресу у питанні вступу України до ЄврАзЕС останнім часом не було", пишуть "Ведомости", тим самим, спростовуючи думку, яка з'явилася у російських ЗМІ, про те, що рішення щодо призначення Кучми було прийняте в обмін на прихильність України до ЄврАзЕс.

Біль Емомалі Рахмонова

Журналіст російського "КоммерсантЪ" у статті "Володимир Путін призначив своїм наступником Леоніда Кучму. Лідери СНД з ним погодилися" зізнається, що став "одним з небагатьох", "кому вдалося підслухати лідерів СНД несанкціонованим аудіоканалом".

Спочатку "КоммерсантЪ" нагадав своїм читачам, що на саміт "не приїхали чотири лідери з дванадцяти. Не приїхали з різних причин, і всі були визнані непереконливими". Так, "Аскар Акаєв (Киргизія) міг би, якби захотів, на декілька годин залишити свій народ без нагляду за чотири дні до референдуму, хоч на ньому і вирішується його доля". Президент Назарбаєв (Казахстан) навіть надіслав листа Володимиру Путіну. Лист був від руки. Пан Назарбаєв вибачався, що не може під'їхати, тому що напередодні вже по хвилинах розписав весь цей день: буде відпочивати. Але додав, що бажання було велике. Не добралися до Києва й Іслам Карімов (поїхав в Іспанію) і Сапармурат Ніязов (залишився вдома)".

"Зустріч лідерів була традиційно закрита для журналістів. Правда, по одному з несанкціонованих аудіоканалів мені несподівано вдалося почути те, що відбувалося у залі засідань", пише автор.

"Виступав президент Таджикистану Емомалі Рахмонов. Пан Рахмонов говорив голосно й плутано. "У Таджикистані виробляється бавовна. В Європі бавовну не виробляють! Але для кого ми її виробляємо? Кожна наша держава створює ринок для американців, європейців. А для росіян?! Ви мене вибачте, зараз тут така репліка була про Таджикистан... ну добре... А куди може подітися Таджикистан? Ми намагаємося ввійти до СОТ. А куди ще? Як кажуть, хочеш жити - вмій крутитися! У нас безвихідна ситуація. В Афганістан? Там війна йде. Невідомо, коли кінчиться. Китай? Китай "ширпотребом" нас погубить. І так одні гори у нас залишилися. Саме каміння!"

"Слухати все це було по-людськи боляче", - відзначає "КоммерсантЪ", - "але необхідно. Тим більше що президент Таджикистану заговорив про нові союзи, які останнім часом укладають між собою країни СНД.

"Створили якийсь ГУУАМ, ЦАС... Навіщо всі ці організації потрібні? А витрати порахували? Чому у рамках СНД не можна вирішити?! Давайте скажемо таджицькому народу один раз спасибі. Не президенту Рахмонову! Прикордонникам російським - за те, що протистоять нечуваному лихові - "Талібану"! Хто скаже спасибі?!, цитує слова таджицького лідера видання.

"Тут українські колеги-журналісти нарешті звернули увагу на те, що вже чверть години йде витік секретної інформації з переговорної кімнати. Вони повідомили кому потрібно, й українська служба безпеки справилася нарешті зі своїми обов'язками: провід, який вів до слів лідера, безжалісно вимкнули з "роздачі", з жалем повідомляє кореспондент.

Одноголосне обрання Кучми головою Ради глав держав СНД замість президента Росії "КоммерсантЪ" називає "єдиною новиною" неформальної зустрічі.

"За декілька хвилин, коли Володимир Путін в іншій кімнаті зустрівся тільки з російськими журналістами, я запитав його, чому саме Леонід Кучма удостоївся такої честі", пише журналіст. "Україна – найбільша після Росії за територією держава Співдружності. Її вага й значення у СНД дуже великі, і мені здається, що це природний вибір. А те, що ми повинні робити ротацію у СНД, це у статуті записано, і ніколи цей статут не виконувався", - цитує Путіна видання.

Пояснюючи невдачу ідеї призначення Кучми головою СНД у Кишиневі, Путін зазначив, що "тоді я запропонував це рішення без попередніх консультацій". "Але ці консультації зараз провели й переконали наших партнерів у тому, що це доцільно", відзначив Путін.

Інша, досить значна частина статті була присвячена реплікам Путіна з приводу ситуації в Абхазії й Грузії.

"Весільний генерал" Співдружності

"Независимая газета", не соромлячись, називає українського президента, який опинився на чолі СНД, "крайнім". У статті "Москва призначила "крайнього", автори НГ головним чином наголошують не на тому, що саме Кучма очолив Раду глав держав СНД, а на тому, "як саме сталося це обрання". Переказуючи жовтневу історію у Кишиневі, коли Путін "напівжартома" запропонував призначити Кучму, видання зазначає, що "деякі особи з оточення українського президента" стверджують, мовляв, "Кучма доклав величезних зусиль до того, щоб його мрія здійснилася".

Цитуючи українського політолога і голову комітету Верховної Ради з питань свободи слова й інформації Миколу Томенка, "НГ" зазначає, що "Кучма з меншим ентузіазмом почав говорити про перспективи ГУУАМ, зате почав вести мову про зростаючу роль СНД". "Такий "перелом" політологи пояснювали бажанням Кучми гарантувати собі ззовні солідну посаду у Співдружності після вже недалекої відставки з посади президента", пише "Независимая газета". "З іншого боку, аналітики вважають, що без допомоги Росії надії українського керівника були б марними. "Росія довела, що вона здатна забезпечити підтримку необхідних їй рішень у рамках СНД", - цитує видання політолога Олександра Дергачова.

Продовжуючи тему коментарів експертів, "НГ" зазначає, що "на думку українських політологів, рівень вирішених Путіним проблем зайвий раз довів: президент Кучма на посаді глави Ради СНД буде виконувати швидше функції "весільного генерала", аніж реального керівника Співдружності". "Проектом СНД протягом всьому його існування реально керувала Москва, і зараз це становище навряд чи зміниться - за Росією економічне домінування у Співдружності і політичний пріоритет". "У той же час, на думку політолога Вадима Карасьова, після обрання Кучми главою Співдружності "відбулася своєрідна прив'язка Києва до Москви. Раніше подібні речі називалися "династичними шлюбами", цитує політолога "НГ".

"Переобрання лідера СНД відбувалося майже у сімейній обстановці. Після закінчення засідання, яке тривало майже на дві години довше, президенти відправилися на обід. За традиційним українським борщем і варениками з вишнями також обговорювалися проблеми Співдружності. Як кажуть джерела в оточенні російського президента, на таких заходах всі глави держав зустрічаються без помічників і розмова часто буває більш змістовною", пише "Независимая газета".

"Але все ж головні теми неформального саміту СНД у Києві були пов'язані з економічними проблемами. Так, у Києві було вирішено, зі слів Кучми, створити міждержавні компанії на паритетній основі. Як пріоритетний напрям діяльності Співдружності був обраний розвиток транспорту. Крім того, президенти домовилися, що на саміті СНД у Ялті у вересні цього року буде остаточно сформована зона вільної торгівлі", зазначає російське видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування