Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фарс, замовне призначення, перемога Росії над Україною, спроба поховати СНД – опозиція про нову посаду Кучми

Четвер, 30 січня 2003, 16:55
Представники української опозиції вважають обрання президента Кучми головою Ради глав держав СНД "елементом політичної гри".

Лідер Компартії України Петро Симоненко підкреслив, що "не відчуває особливого оптимізму" із приводу того, що після обрання Кучми підсилиться економічна інтеграція України й Росії, "що це сприятиме поліпшенню життя нашого народу, збільшенню кількості робочих місць, наповненню бюджету".

"Це просто політичний фарс для того, щоб на визначений відрізок часу зберегти політичне життя Кучмі", - сказав лідер комуністів.

На його думку, перш, ніж вирішувати питання про керівника Ради глав держав СНД, потрібно було принципово вирішити питання про постійне членство України у Співдружності, "коли у 1991 році Україна заявила, що вона причетна до створення цієї співдружності". "Ці роки - втрачені можливості", - відзначив він.

Він висловив переконання, що на посаді голови Ради глав СНД Кучма продовжуватиме "спроби вирішити свої особисті питання, а не інтереси держави, у залежності від того, з якого боку який буде тиск".

Лідер Соцпартії України Олександр Мороз вважає, що обрання Кучми головою Ради глав держав СНД "носить замовний характер".

У четвер в інтерв'ю журналістам лідер соціалістів підкреслив: "Якщо говорити про ротацію керівника, то це явище закономірне, але привертає увагу те, що стосовно кандидатури Кучми довгий час проводилася обробка відносно необхідності призначення саме його. Проводилися відповідні консультації з президентами країн - членів СНД з цього питання".

"Це свідчить про замовний характер цієї процедури", - вважає Мороз.

На його думку, обрання Кучми відбулося для того, щоб "показати його в очах, насамперед, української громадськості як людину, якій довіряють, стосовно якої немає претензій із приводу тих обвинувачень, що вже ні в кого не викликають сумнівів".

Співголова фракції Блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов підкреслив в інтерв'ю журналістам, що з обранням президента України керівником Ради глав держав СНД відбудеться розвал цієї організації.

"Знаючи ділові якості Кучми", сказав він, президент Росії Володимир Путін запропонував саме кандидатуру українського президента, щоб "поховати СНД разом із його головою" і більш щільно зайнятися становленням Євроазіатського економічного співтовариства (ЕврАзЕС).
"Леонід Данилович поховає будь-яку справу", - вважає Турчинов.

Депутат також думає, що обранням українського президента головою Ради глав держав СНД лідери посткомуністичних країн "підтримали підходи Кучми у побудові неототалітарної системи у державі".

За словами Турчинова, аналогічні процеси проходять і в інших країнах СНД, зокрема, Вірменії, Азербайджані, Туркменістані й Росії.

"Кремлівські стратеги бачать Україну у колі своїх інтересів", - підкреслив він, додавши, що "в обмін на такий жест політичного визнання Путін спробує прив'язати Україну до військово-політичних інтересів Росії".

Лідер Української народної партії (колишній Український Народний Рух), член фракції "Наша Україна" Юрій Костенко вважає, що з обранням Кучми на цю посаду російських політиків "можна поздоровити з черговою політичною перемогою над Україною".

"Це обрання означає одне: що президент Путін отримав додаткові політичні можливості, щоб забезпечувати більший вплив в Україні", - сказав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування