Війна Буша проти Іраку вигідна Кучмі?

П'ятниця, 31 січня 2003, 13:33
Силові дії США проти багдадського режиму, а також їх можливий результат – зняття економічних санкцій щодо Іраку, - можуть бути вигідні українській економіці. Зокрема, Михайло Гончар, радник компанії "Укртранснафта", зазначає, що "поки діють санкції щодо Іраку, Україна не може оперувати цією нафтою".

"Вона може працювати хіба що у дозволеному режимі – за програмою "Нафта в обмін на продовольство", - зазначив Гончар у студії Громадського радіо. Експерт також вважає, що "розв'язання іракського питання, не важливо, як воно відбудеться – шляхом зняття санкцій ООН чи шляхом військової операції Сполучених Штатів та їхніх союзників - відкриває можливість для того, щоб іракська нафта повномасштабно вийшла на світовий ринок".

Михайло Гончар погоджується, що можлива війна в Іраку призведе до зростання цін на нафту у світі. Але так буде тільки на старті кампанії. Потім, якщо Сполучені Штати швидко і без несподіванок доведуть Саддаму Хусейну свою силу, ціни почнуть падати.

Зниження цін на нафту має для України значення і щодо її стосунків з Росією, щодо амбіцій нашого східного сусіда, зазначає Гончар: "У принципі, Україні це вигідно з більш стратегічних міркувань".

"Падіння цін на нафту спричинить також зменшення фінансових надходжень від експорту нафти нашого найближчого сусіда Росії. Російська економіка тримається на експорті нафти і газу. І зменшення цих надходжень дещо вплине, більш помірковано вплине, на їхні амбіції", вважає радник "Укртранснафти".

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін не впевнений, що можлива воєнна акція США проти Іраку завершиться швидко. Коли справді так буде, тоді це загрожує негативно вплинути на Україну, вважає Олег Соскін: "Якщо там почнеться тривала війна, це і для нас, і для всієї світової економіки буде дуже погано".

Натомість Соскін вважає, що від війни в Іраці "якраз найбільше виграє Росія. Оскільки у неї будуть розв'язані руки і в басейні Чорного моря, і на Кавказі, і у Перській затоці, і в Середземномор'ї. Тоді Росія зможе дуже жорстко впливати і на Україну".

"США та західні країни, при такому варіанті, зав'язнуть в Іраку. А для України в такому разі настануть дуже важкі часи російського економічного диктату. Ну будемо думати, що все ж так не станеться", зазначив Соскін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування