Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лукашенко обіцяє звільнити Кучму до кінця року. Якщо буде погано працювати

П'ятниця, 31 січня 2003, 15:41
Головною темою зустрічі лідерів країн СНД минулої середи в Києві був розгляд питання про створення зони вільної торгівлі. Про це заявив президент Білорусії Олександр Лукашенко в бесіді з журналістами в п'ятницю в Мінську.

"Оскому набило це питання. Воно уже багато разів обговорювалося. І не треба було, напевно, вносити це питання до порядку денного. Усі рішення по цьому питанню вже прийняті, підписані документи, однак не всі країни здійснили внутрішньодержавні процедури - ратифікацію відповідних угод", - сказав Лукашенко.

Насамперед, згадані документи не прийняли парламенти Росії й України. Президент Білорусії визнав, що створення зони вільної торгівлі спричинить певні втрати державного бюджету, зокрема, Росії.

"Однак і отримає Росія не мало. Насамперед, збільшиться товарообіг, буде ріст валового внутрішнього продукту, буде користь реальному секторові економіки", - сказав Лукашенко. "Якщо Кучма очолить СНД, Україна повинна буде також ратифікувати угоди. А якщо до кінця року не ратифікує, то знімемо його з роботи", - повторив Лукашенко свій жарт, озвучений на саміті в Києві.

Обрання українського президента Кучми головою Ради глав держав (СГГ) білоруський президент назвав нормальним процесом. Відповідно до міжнародних домовленостей, ця посада, що раніше займав президент Росії, за російським алфавітом повинна був перейти до президента Таджикистану. Однак Емомалі Рахмонов погодився "пропустити вперед" українського керівника, сказав Лукашенко.

"Будь-якому політикові потрібна підтримка. Кучмі вона потрібна також", - відзначив президент Білорусії. Він нагадав, що на попередньому саміті СНД у Кишиневі він і ще п'ять президентів виступили проти зненацька для всіх запропонованої процедури обрання нового голови СНД. Однак за цей час Україна багато чого зробила, у тому числі в юридичному плані, для ухвалення позитивного рішення, сказав Лукашенко.

Обрання Кучми главою СНД, на його думку, допоможе українському парламентові ратифікувати статут Співдружності.

Значну частину часу глави держав СНД витратили на обговорення міжнародних питань. За словами білоруського керівника, президенти були єдині в думці про недопущення війни в Іраку. "Війна в цьому регіоні може призвести до невиправних наслідків", - відзначив Лукашенко.

При цьому він не виключив розвитку подій, що приведе до "конфлікту цивілізацій". "Якщо хтось вважає, що в Іраку є зброя масового знищення, - нехай покаже, де вона. Але її чомусь ніхто не показує", - сказав президент Білорусії.

Що стосується ситуації навколо Північної Кореї, то дії світового співтовариства повинні бути вкрай зваженими. "Не можна заганяти керівництво КНДР у кут. (...)Не треба дражнити людей, у руках яких знаходиться ядерна і хімічна зброя", - переконаний білоруський керівник.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування