Щербань довів Кучму і Литвина до суду

Понеділок, 10 лютого 2003, 10:25
Лідер партії "Яблуко" Михайло Бродський подав до Печерського суду Києва скаргу на бездіяльність президента України Кучми та голови Верховної Ради України Литвина.

Як зазначає прес-служба партії, Бродський оскаржує бездіяльність Кучми і Литвина "щодо припинення порушень Конституції та законів України з боку голови Сумської облдержадміністрації та народного депутата України Володимира Щербаня".

Лідер "Яблука" каже, що Щербань з часу призначення головою Сумської обладміністрації не склав повноваження народного депутата, як того вимагає стаття 81 Конституції України.

Бродський обурюється ще й тим, що Щербань навпаки, публічно заявив про те, що не складе з себе повноважень народного депутата України, "чим проігнорував вимоги Конституції України".

Бродський зазначає, що президент Кучма "як гарант додержання Конституції України, до цього часу заходів щодо припинення Щербанем В.П. порушень Конституції України не застосував". На думку лідера "Яблука", Кучма "відповідно до своїх повноважень, закріплених статтею 106 Конституції України", мав звільнити Щербаня з посади губернатора.

Свої претензії до Литвина Бродський пояснив тим, що той не звернувся до суду щодо несумісництва Щербаня, хоча мав так вчинити згідно з Цивільно-процесуальним кодексом.

Бродський просить суд зобов’язати Кучму звільнити Щербаня з посади голови Сумської обладміністрації, а також зобов’язати Литвина звернутися із заявою до суду про дострокове припинення повноважень народного депутата України Щербаня.

За словами Бродського, його скарга стосувалася не усіх сумісників, а поки що тільки Щербаня, оскільки той "відверто нехтує вимогами Конституції і, більше того, публічно заявляє, що й надалі свідомо порушуватиме закон, суміщаючи посаду губернатора із мандатом народного депутата України".

Лідер "Яблука" зазначив, що головною причиною зволікання із складанням мандатів сумісниками є критична чисельність депутатів, записаних до більшості.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування