ПАРЛАМЕНТСЬКА БІЛЬШІСТЬ МЕРТВА. І їй не треба координатор

Понеділок, 10 лютого 2003, 14:22
Лідер фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) Леонід Кравчук вважає, що "формально більшість існує, але фактично вона не працює". З його слів, "не узгоджуються спільні дії" в парламенті, і кожна фракція, яка входить до більшості, "вирішує проблему голосування щодо тих або інших законопроектів самостійно".

Таку думку він висловив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна в понеділок.

Причинами такої ситуації, на думку Кравчука, є "втрата реальних важелів впливу на ситуацію в парламенті", після скасування результатів голосування за постанову про перерозподіл парламентських комітетів. Депутат зазначив, що в такому випадку відповідальність за ухвалені закони несе весь парламент.

Кравчук підкреслив, що доти, поки не буде прийнятий закон про парламентську більшість і опозицію "робити спроби активізувати роботу більшості буде дуже складно".

"Ми можемо обрати координатора і почати знову порядок зустрічей формальних домовленостей, але ми не маємо важелів для проведення своєї політики", - відзначив Кравчук, додавши, що виступає за прийняття такого документа".

У той же час Кравчук зазначив, що якщо вісім інших фракцій більшості вважатимуть за необхідне обрати координатора, то він не буде заперечувати.

З його слів, фракція не обговорювала кандидатуру члена фракції Народно-демократичної партії Анатолія Толстоухова, якого пропонують на посаду координатора. Кравчук зазначив, що знає Толстоухова давно, як людину "підготовлену, активну, досвідчену".

Фракція "Регіони України" також поки не має остаточного рішення по кандидатурі координатора парламентської більшості.

У інтерв'ю агентству лідер фракції Раїса Богатирьова зазначила, що фракції і групи більшості обговорюють це питання.

Зокрема, за її словами, обговорюється і кандидатура члена фракції НДП Толстоухова. Богатирьова повідомила, що фракції "взяли невелику перерву" для обговорення цього питання і, очевидно, повідомлять про своє рішення на наступному парламентському тижні.

У той же час вона назвала "інтригою" чутки про можливе формування нової більшості у Верховній Раді, яка "запускається свідомо для того, щоб ослабити ту роботу, яка йде в більшості". "Про жодне інше утворення, крім зафіксованої більшості, мова не іде", - додала вона.

Лідер депутатської групи "Демократичні ініціативи" Степан Гавриш вважає, що "парламентська більшість політично втратила своє існування" і "не має консолідованого політичного інтересу для спільних дій".

Зі слів депутата, існування більшості "віртуальне", оскільки вона практично не вирішує питання, а узгоджує "технічні позиції по законопроектах".

Питання координатора не є актуальним на сьогоднішній день, тому що існує координація на технічному рівні. "Немає ніяких підстав для обрання координатора, до розв'язання основного, стратегічного питання про саму парламентську більшість, її функцію і політичну позицію", - підкреслив він.

Гавриш зазначив, що Толстоухов є "висококласним політичним менеджером". У той же час, на його думку, ця кандидатура "не є абсолютно запитаною, оскільки нема що координувати". Група "Демініціатіви" не обговорює питання про обрання координатора більшості, вважаючи, що в даний момент він не потрібен, сказав Гавриш.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування