Участь у передвиборній гонці - не для мене. Мені подобається бути головою Ради - Литвин

Вівторок, 11 лютого 2003, 11:00
Хоча до президентських виборів в Україні ще майже два роки, парламент уже лихоманять безперервні скандали. Їхнє підґрунтя, шанси кандидатів у президенти на майбутніх виборах, а також питання двосторонніх відносин в інтерв'ю київському кореспондентові газети Время новостей Світлані Степаненко коментує спікер Верховної Ради Володимир Литвин

- Чи сильно Рада відрізняється від Думи в сенсі скандалів і бійок? Пам'ятаю, одного з ваших попередників побили, попередньо відірвавши всі ґудзики на сорочці...

- Мені не раз діставалося. Під час парламентської кризи в запалі дискусії депутати кинулися ламати мікрофон, відібрали в мене картку для голосування, а потім намагалися добити важким регламентом. Я це сприймаю спокійно: вир пристрастей - штатна робоча обстановка у будь-якому парламенті світу.

- Опозиція стверджує, що Україною правлять масони з міжнародного Ордена святого Станіслава. І що в цьому Ордені - 300 високопоставлених українських чиновників. Володимире Михайловичу, зізнайтеся, чи ви не є членом цього ордену?

- Декому подобається вішати на груди різні ордени і втішати себе рейтингами. Якщо за цією ознакою оцінювати, то чи не всіх доведеться записати в масони. Що стосується скандалу з Орденом Станіслава, шукати за всім цим реальне підґрунтя безглуздо. Це привід знайти чергового ворога.

- За останні два роки Київ і Москва значно зблизилися. 2003 рік проголошений в Україні роком Росії, український президент очолив Раду глав держав СНД. Наскільки реальна участь України в Євразійському економічному співтоваристві (ЄврАзЕс) - головному проекті Кремля?

- Створення зони вільної торгівлі в рамках СНД дозволить успішно розвиватися всім країнам Співдружності, зокрема й Україні. В ЄврАзЕс Україна має статус спостерігача. Це відповідає її можливостям і потенціалові. Що буде далі, залежить від напрямку розвитку ЄврАзЕс.

- Днями в Раді відбулася запекла дискусія з приводу статусу мов національних меншин. Як ви ставитеся до ідеї надання російській статусу другої державної мови?

- Я категорично проти примусового вивчення української або витіснення російської мови. Потрібно створювати умови і для тієї, і для іншої. Мовної проблеми в Україні немає. Російська домінує у спілкуванні, телепросторі. Українська у гірших умовах - немає достатньої кількості підручників, нею мало користуються у побуті. Згідно з даними перепису населення, чисельність росіян на Україні перевищує 8 млн., а партії з "мовними" гаслами набрали на виборах мізерний відсоток. Навіть носії російської мови не вважають цю тему актуальною. Зниження числа російськомовних громадян у пострадянських країнах - не є проблемою в цих країнах. Якщо Росія нарощуватиме свою економічну міць, саме життя змусить вивчати мову, щоб торгувати на російських ринках, обслуговувати туристів.

- Ваше ставлення до подвійного громадянства?

- Негативне. Якщо в нас буде подвійне громадянство, у нас не буде країни.

- Рада ратифікує угоди про створення російсько-українського газотранспортного консорціуму?

- Є політичне рішення про ефективне використання російського газу й української труби в інтересах європейських споживачів. Що таке цей консорціум, які механізми його діяльності - невідомо. Політичні дискусії тривають навколо документів і матеріалів, яких поки не існує. Як тільки стане ясно, що захищено національні інтереси кожної зі сторін, і Рада прийме ці аргументи - проблем з ратифікацією не буде. Думаю, європейські компанії теж обов'язково будуть присутні у цьому консорціумі, тим більше, що такі домовленості є.

- В Росії стурбовані питанням наступності української влади. Чи можливо призначення спадкоємця діючим президентом на російський манер?

- Ідею єдиного кандидата від влади я не можу виключати, хоча утримався б від формулювання "призначення". Сьогодні й Україна, і Росія в політичному значенні "виросли" з таких схем.

- Ви говорили, що не братимете участі у виборах 2004 року?

- Ви хочете, щоб я це підтвердив? Підтверджую. Участь у передвиборній гонці - не для мене. Мені подобається бути головою Ради, тому що це цікава й необхідна країні робота.

- Як ви оцінюєте політичні перспективи головного опонента президентського табору Віктора Ющенка? Відповідно до соцопитувань, його готові підтримати 27% виборців.

- Шанси ще потрібно зуміти реалізувати. Дистанція довга, багато чого може змінитися. Тут маса складових, у тому числі тактика самого Ющенка і його суперників.

- Президентські перспективи Віктора Януковича прямо залежать від того, чи залишиться він прем'єром до 2004 року. Чи затвердить парламент урядову програму, яка забороняє відправляти прем'єра у відставку протягом року після обрання?

- Думаю, Янукович не загубиться у політичній круговерті. Однак якщо уряд буде орієнтуватися тільки на цю програму, то ускладнить своє становище.

- Говорять, голова адміністрації президента Віктор Медведчук готує зміну Януковичу - міністра транспорту Кирпу.

- Я чутки не коментую. Конкуренція між владними структурами корисна. Однак у розумних межах. Доля уряду залежить від того, наскільки злагодженою й синхронною буде його взаємодія з парламентом. Кожен політик, який претендує на гетьманську булаву, повинен себе оцінити - наприклад, на яку політичну силу він буде спиратися.

- "Касетний" скандал і обвинувачення у продажі радарних установок "Кольчуга" Іраку привели до охолодження у відносинах між США й Україною. Наскільки тривалим буде цей період?

- Це залежить не від нас. Не треба забувати про різні вагові категорії. Днями, виступаючи перед дипломатичним корпусом, наш президент сказав, що Україна як і раніше прихильна до принципів стратегічного партнерства зі США і готова до поглиблення співробітництва. А "касетний" скандал напевно спалахне з новою силою у розпал президентської кампанії - ставки високі. Його джерела - усередині України, а не за її межами. Днями, на зустрічі посол США сказав мені, що його країна має намір активізувати співробітництво на рівні урядів і парламентів. Але виводити за рамки американо-українського співробітництва главу України - далеко не найкращий шлях.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...