Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Швейцарія розкриє банківські таємниці українських олігархів?

Вівторок, 11 лютого 2003, 11:10
У найближчому майбутньому десятки відомих і впливових громадян СНД можуть опинитися у центрі великого міжнародного скандалу, пов'язаного з оприлюдненням і заморожуванням їх закордонних банківських рахунків.

Таку думку експертів наводить російська "Независимая газета". Як зазначає видання, починати нервуватися може приблизно п'ята частини клієнтів європейських банків із країн Співдружності.

"Міністри фінансів 15 країн Євросоюзу у рамках боротьби з тероризмом підписали угоду, яка фактично повинна усунути поняття банківської таємниці і згодом ліквідувати всі анонімні рахунки в європейських банках. За деякими даними, Євросоюз впритул наблизився до того, щоб схилити до такого рішення Швейцарію", повідомляє "НГ".

Свою позицію європейці аргументують необхідністю "виявити не тільки структури, що фінансують тероризм, але й особи клієнтів, які тримають на секретних рахунках величезні капітали незрозумілого походження. Проти цього швейцарські банкіри, очевидно, заперечити не можуть", зазначає газета.

Російське видання наводить слова заступника комітету у справах СНД Держдуми РФ В'ячеслава Ігрунова, який вважає рішення європейських фінансистів "правильним". На його думку, "насамперед цей процес повинен сколихнути деяких "швейцарських клієнтів" з Росії, України і Казахстану". "В європейських банках сконцентрувалися не тільки "терористичні гроші", але й величезні суми інших кримінальних коштів, у тому числі і гроші, які досі не повернуті на простори колишнього Радянського Союзу нашими експортерами", - цитує Ігрунова "Независимая газета".

ЗМІ наводить дані дослідження фінансового агентства "Swissmoney Research", які свідчать, що в останні роки генеральним постачальником грошових коштів у Швейцарію, стали нові незалежні держави Центральної Азії. На думку експертів, за рахунок клієнтів з Казахстану, який так раптово розбагатів, відбулося таке швидке зростання швейцарських банківських рахунків.

"Зокрема, у наявності секретних рахунків, на яких акумулювалося приблизно мільярд доларів, підозрюються сам президент країни Нурсултан Назарбаєв, його близькі родичі і ряд високих посадовців держави", повідомляє "НГ".

"Також далеко не останніми клієнтами швейцарських банків є новоявлені капіталісти з України і Білорусії, яких, як і інших нуворишів пострадянського простору, конфедерація привабила своєю сумлінно розрекламованою банківською таємницею", зазначає російське видання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування