Уроки хімії

Вівторок, 11 лютого 2003, 14:08
Український батальйон хімічного захисту про всяк випадок готується до можливої участі у війні в Іраку

Батальйон хімічного захисту, про можливу участь якого у війні проти Іраку натякнув президент Кучма на прес-конференції минулого тижня, нині проходить посилені навчання поблизу Самбора, що на Львівщині.

Щоправда, начальник прес-служби Сухопутних військ України Олександр Науменко каже, що "це звичайні навчання, згідно з планом". Як стало відомо з джерел у Міністерстві оборони, за останній тиждень у батальйоні, в якому служать тільки контрактники, було терміново заповнено всі вакансії. Батальйон (а це приблизно 100 військовослужбовців) складається з трьох рот – хімічного, бактеріологічного та радіоактивного захисту.

У міністерстві оборони стверджують: український батальйон буде відряджено в Ірак тільки за умови надання Радою Безпеки ООН мандату міжнародним миротворчим силам. Про участь українських вояків в антиіракській коаліції, якщо її не санкціонують Об'єднані Нації, не може бути й мови – така наразі політика вищого керівництва держави, говорять в міноборони.

Нагадаємо, що Леонід Кучма, анонсуючи можливу участь наших "хімічних солдатів" у майбутній війні, запевнив, що українські вояки можуть потрапити в Ірак тільки "...якщо Рада Безпеки ухвалить відповідне рішення, від якого нам подітися нікуди". Заяву президента про надання українських "багнетів" для маршу проти Саддама американці почули. Посол США в Україні Карлос Паскуаль відреагував на неї наприкінці минулого тижня, теж на прес-конференції, підкресливши, що "Україна має можливості допомогти в дезактивації місць, забруднених хімічною та біологічною зброєю".

Без сумніву, завдяки пропозиції відрядити в Ірак спеціальний батальйон Київ прагне покращити українсько-американські взаємини, як мінімум – зняти в них критичну напругу. Чи вдасться це зробити?

Деякі джерела, які, зокрема, поділилися своєю інформацією з тижневиком "Деловая неделя – FT", стверджують: "Американське вище керівництво вже дало відповідь, в якій США відмовляються від запропонованої Україною допомоги". Нам не вдалося знайти підтвердження цьому факту.

Навпаки, поїздку у вівторок військових аташе амбасад Великої Британії та США на Чернігівщину, де дислоковано штаб Північного оперативного командування Сухопутних військ, оглядачі пов'язують, зокрема, і з можливою іракською місією нашого батальйону хімічного захисту.

Згаданий вище підполковник Науменко сказав, що "не виключено, що представники амбасад США та Великої Британії відвідають батальйон хімічного захисту". Хоча, звичайно, програма їхньої поїздки напозір акцентована на візиті до Центру Британської Ради в Чернігові та до окремого танкового з'єднання, що дислокується поблизу села Гончарівське.

До слова, кілька країн Центральної Європи вже люб'язно зголосилися, не чекаючи рішення ООН, надати свої батальйони хімічного захисту для антиіракської коаліції. За повідомленням Франс-прес, минулого тижня Словаччина ухвалила таке рішення, а ще раніше – Чехія, батальйон якої натепер дислоковано в сусідньому з Іраком Кувейті. Як стверджує Франс-прес, більше десятка чеських "хіміків", побувавши в Кувейті, не витримали тамтешніх кліматичних умов і нещодавно написали рапорти про переведення на батьківщину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...