"Брітіш Петролеум" повернеться в Україну?

Середа, 12 лютого 2003, 09:48
Нафтова компанія "Брітіш Петролеум" уклала угоду вартістю 6 мільярдів 750 мільйонів доларів з російською компанією ТНК, яка є четвертим найбільшим виробником нафти.

Між тим українські експерти в галузі нафти не виключають, що через Росію "Брітіш Петролеум", яка раніше намагалася працювати на українському ринку, може знову повернутися в Україну.

Як зазначив в ефірі Української служби ВВС головний редактор спеціалізованого видання "Газ і Нафта" Олег Дорожовець, зараз ТНК є власником другого за величиною в Україні нафтопереробного заводу - Лисичанського НПЗ.

Окрім того, ТНК контролює найбільшу у державі мережу автозаправних станцій - близько восьмисот. "Правда, особливістю цієї мережі є те, що жодна із цих станцій не належить напряму ТНК, всі вони працюють із дочірніми структурами ТНК в Україні," - додав він.

Як сказав Олег Дорожовець, "Брітіш Петролеум" свого часу намагалася започаткувати власний паливно-енергетичний бізнес в Україні і навіть відкрила дві заправки із власним брендом у Києві, але незабаром цей проект згорнули.

"Поки що важко сказати, наскільки ВР вважатиме вигідним на сьогоднішніх умовах працювати на автозаправному ринку України", - сказав він. Дуже малоймовірно, вважає експерт, що всі 800 заправок потраплять у програму британців.

Дорожовець також додав: "Я думаю, процес інтеграції ТНК і ВР триватиме ще рік-два, і за цей час, напевно, ТНК намагатиметься модернізувати і завод, і заправну мережу ближче до європейських стандартів. Росіяни вклали досить великі гроші і в заправки, і в сам завод, я думаю, вкладено мінімум 10 мільйонів доларів".

"Ці гроші якось треба тепер окупити. Британці не зможуть повністю відмовитися від цього багажу; кращий його сегмент, мабуть, піде на руку британцям, тим більше що зараз ТНК контролює 27 відсотків українського ринку нафтопродуктів і 35 відсотків імпорту російської нафти в Україну. Просто утвориться вакуум, якщо британці відмовляться від цих активів", зазначив Дорожовець.

Тюменська Нафтопереробна компанія (ТНК) володіє близько 1300 автозаправками та 4 нафтопереробними заводами в Росії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування